100 kişilik sinema salonunda üç kişi: Putin’in propaganda filmlerini Ruslar bile izlemiyor

100 kişilik sinema salonunda üç kişi: Putin’in propaganda filmlerini Ruslar bile izlemiyor

Rusya’nın kanlı Ukrayna işgali sürerken, savaş yanlısı bir hikayeden oluşan ve yapımı neredeyse iki milyon dolar tutan bir filmin Rus izleyiciler tarafından tercih edilmediği ortaya çıktı. Filmde Ukraynalı askerlerin Alman faşist Adolf Hitler’e bağlılık yemini ettiği görülürken, filmi izleyen bir Rus, 100 kişilik salonda üç kişi olduklarını belirtti.

24 Şubat 2022’de Rusya lideri Vladimir Putin öncülüğünde başlatılan Ukrayna işgaline ilişkin Rus yetkililer ülkelerinde savaş söylemini artırırken, kültürel alanda propaganda çalışmaları devam ediyor.

İngiltere merkezli The Guardian’da yayınlanan bir habere göre, 17 Ağustos'ta savaş yanlısı The Witness filmi vizyona girdi. 1,9 milyon dolarlık maliyeti olan filmin 140 bin dolardan az gişe hasılatı elde ettiği bildirilirken, gazeteye konuşan Alexei isimli bir Rus, filmi izlemek için girdiği 100 kişilik salonda üç kişi olduklarını belirtti.

PUTİN’İN SÖYLEMLERİ FİLMDE

The Witness filmi, Rus birliklerinin Ukrayna'ya girmesinden günler önce, konser vermek için Kiev'e gelen saygın Belçikalı kemancı Daniel Cohen adlı kurgusal bir karaktere odaklanıyor. Filmdeki hikayeye göre, Rusya’nın savaşı başlatmasından hemen sonra, Cohen çatışmanın ortasında kalarak Ukraynalı milliyetçilerin işlediği bir dizi insanlık dışı suça ve kanlı provokasyona tanık oluyor.

Bir noktada, Ukraynalı bir komutan Mein Kampf'ın bir kopyasıyla ortalıkta dolaşırken diğer Ukraynalı askerler Adolf Hitler'e bağlılık yemini ediyor. ‘Dehşetin’ tanığı olan Cohen, dünyaya çatışma hakkındaki "gerçeği" anlatmak için yola çıkıyor.

İki saatlik gösterim süresinde film, Kremlin'in Ukrayna'yı işgalini haklı çıkarmak için kullandığı söylemleri ele alıyor. İşgalin arifesinde Vladimir Putin, Ukrayna’yı "Nazilerden arındırmak" gerektiğini belirtip tehlikeli "Nazilerin" oraya sızdığını söylemişti.

‘RUSLAR PROPAGANDADAN BIKTI’

Rus yetkililer kendi ülkelerinde savaş söylemlerini artırırken, bu gibi filmler Rus propaganda filmlerinin gerçekte ne kadar etkili olduğu konusunda soru işaretleri uyandırıyor.

Ünlü film yapımcısı Alexander Rodnyansky'nin yapım şirketi AR Content'ten Ivan Philippov, "Ruslar gittikleri her yerde, devlet televizyonunda, sokakta, okullarda ve üniversitelerde zorla propagandayla karşılaşıyorlar. İnsanların aynı şeyleri daha fazlasını görmek için kendi paralarını harcamak istememeleri sürpriz değil" ifadelerini kullandı.

Philippov, "Birçok kişi, gerçekte neler olup bittiğini bir anlığına unutmalarına, Ukrayna'dan gelen haberlerin kasvetini ve felaketini unutmalarına olanak tanıyan filmler izlemek istiyor. İstedikleri son şey savaşın hatırlatılmasıdır” şeklinde ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN