14 bin Nijeryalı Shell’e karşı: Petrol devinin kirlettiği yerler için hukuk mücadelesi veriyorlar

14 bin Nijeryalı Shell’e karşı: Petrol devinin kirlettiği yerler için hukuk mücadelesi veriyorlar

Neredeyse 14 bin Nijeryalı, kirliliğin yıkıcı etkisi nedeniyle Shell'i mahkemeye verdi. Binlerce kişi, İngiltere’deki yüksek mahkemede fosil yakıt devi Shell'e karşı, su kaynaklarının kirlenmesinden sorumlu olduğunu iddia ederek adalet arıyor.

Nijerya’da bulunan Nijer Deltası çevresindeki Ogale ve Bille bölgelerinden insanlar, geçim kaynaklarını ve hayat tarzlarını yıkıma uğratan İngiltere merkezli petrol devine karşı Londra’da dava açtı.

SHELL ‘YASAL DAYANAK YOK’ DİYOR

Bir çiftçi topluluğu olan Ogale'den insanlar, halkı çoğunlukla balıkçı olan Bille bölgesinden iki binden fazla kişiye katılarak taleplerini geçen hafta sundu. Bölge halkından toplam 13 bin 652 kişi, petrol devinden topluluklarını harap eden kirliliği temizlemesini ve geçim kaynaklarındaki zarar için tazminat istiyor. Binlerce kişi, yaptığı işlerin, Shell’in operasyonlarından kaynaklanan ve devam eden petrol sızıntıları nedeniyle yok edildiğini iddia ediyor.

2022'nin ilk üç çeyreği için 30 milyar dolardan fazla kar açıklayan Shell, toplulukların kirliliği temizlemeye zorlamak için yasal bir dayanağı olmadığını savunuyor. Shell ayrıca, kişilerin iddialarını sunmalarından beş yıl önce meydana gelen sızıntılar için tazminat talep etmelerinin yasaklandığını savunuyor. Shell ayrıca, sızıntıların çoğuna neden olan petrolün organize çeteler tarafından boru hatlarından gizlice çekilmesinden şirketin sorumlu olmadığını söylüyor.

’80 YILLIK KİRLİLİKTEN MUAF OLMAYA ÇALIŞIYOR’

Petrol devi, 80 yılı aşkın operasyonlarının ardından Nijer Deltası’nı terk etmeye hazırlanırken, davacıları temsil eden Daniel Leader, “Bu dava, petrol ve gaz şirketlerinin sorumlulukları hakkında önemli soruları gündeme getiriyor. Görünüşe göre Shell, Nijer Deltası’nı, on yıllar boyunca petrol sızıntılarının neden olduğu çevresel tahribata karşı herhangi bir yasal zorunluluktan muaf kalmaya çalışıyor” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN