2021 hac kayıtları ne zaman? Bu yıl hac var mı?

2021 hac kayıtları ne zaman? Bu yıl hac var mı?

2021'de hac yapılabilecek mi, merak konusu oldu. Zira 2020 yılında koronavirüs hastalığı nedeniyle bu yıla ertelenen hac organizasyonu, salgının devam etmesiyle dolayısıyla kısıtlı bir şekilde yapılabilir veya iptal edilebilir. İşte hac kayıt işlemlerinde son durum...

2021'de hac olacak mı, merak ediliyor. Hac ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın düzenleyeceği kurayı bekliyor. Fakat 2021 yılı hac organizasyonunun akıbeti henüz belli olmadı. Suudi Arabistan, 2020 yılında kovid-19 salgını nedeniyle Kabe'ye giriş-çıkışları kapattı. Diyanet, salgından önce düzenlenen kurada 2020'de hacca gitmeye hak kazanan vatandaşların 2021 yılında hacca gidebileceğini açıklamıştı. Fakat pandeminin devam etmesi dolayısıyla bu yıl da hac organizasyonu gerçekleşmeyebilir.

2021-03-02-141141.jpg

HAC KURASI NE ZAMAN 2021?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın düzenlediği hac kurası bu yıl henüz gerçekleşmedi. Zira, 2020 kurasında hak kazanan vatandaşlara, 2021 hac organizasyonuna katılma hakkı tanındı. Fakat bu haktan vazgeçen hacı adaylarından oluşan boş kontenjanlar için kura düzenlenebilir.

Koronavirüs salgınının devam etmesi dolayısıyla Suudi Arabistan yurt dışı ülkelerinden seyahatleri kısıtlamış durumda. Hac organizasyonu bu yıl Suudi Arabistan'da yaşayan Müslümanlar haricinde gerçekleşmeyebilir. 2021 yılında ülkemizden hacca gidilip gidilemeyeceği, salgının seyrine göre ilerleyen aylarda belli olacak.

2021 HAC İBADETİ NE ZAMAN?

Bu yıl hac ibadeti 17-22 Temmuz 2021 tarihleri arasında yapılacak. Eğer ülkemizden hacca gidilmesine izin verilirse, ilk hac kafilesi tahmini olarak 15 Haziran 2021 günü yola çıkabilir. Dönüşlerin ise ağustos ayının ilk haftası gerçeklemesi muhtemel.

DİYANET'TEN HAC AÇIKLAMASI

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından, 2020 hac ibadetinin kovid-19 salgını nedeniyle yapılamadığı için hacı adaylarının kura ve kayıt haklarının 2021 yılı için de devam ettiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı ile 2021 yılı hac ibadetine ilişkin görüşmeler sürmektedir. Görüşmeler neticesinde alınacak kararlar kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Ayrıca Suudi Arabistan'ın normalleşme sürecini Ramazan Bayramı sonrasına ertelemesi nedeniyle ülkemizden umre ziyaretleri de yapılamayacaktır. Vatandaşlarımız, hac ve umre hizmetleri ile ilgili 0 850 260 13 13 numara aracılığı ile İletişim Merkezimizden bilgi alabilirler."

hajj-pilgrim-2020.jpg

HACCA GİTMEKTEN VAZGEÇEN ADAYLAR PARALARINI GERİ ALABİLİR Mİ?

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2020 haccı için kesin kayıt yaptıran hacı adaylarının 2021 için 'erteleme' veya 'vazgeçme' tercihinde bulunabileceğini belirterek, "2021'de hacca gitmekten vazgeçenlere ödemiş oldukları ücretlerin tamamı iade edilecek ve bu kişiler kazanılmış kura katsayılarıyla gelecek yıllarda kuraya dahil edilecek" açıklamasında bulunmuştu.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN HAC İÇİN 'AŞI' KARARI

Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Tevfik er-Rebia'nın bakanlığındaki yetkililere, 2021 yılında hacca katılmak isteyenlere kovid-19 aşısı olmanın zorunlu olduğunu, bunun hacca katılım şartlarından biri olarak ilettiğini aktardı. Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı hacılar için bir kovid-19 komisyonu oluşturulması için de harekete geçti.

22hajj-superjumbo.jpg

HAC KİMLERE FARZ?

Hac ibadeti; sağlıklı olan, yurt dışına çıkması için önünde herhangi bir pürüz veya engel olmayan ve güvenli yollardan Kabe'ye gidebilecek kişilere farzdır. Maddi yükümlülükleri de yerine getirebilmesi önemlidir. Bu kutsal görev için birikimi veya parası olmayan müminler, hac ibadetini daha sonra gerçekleştirebilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN