30 Türk camide mahsur

30 Türk camide mahsur

12 gündür kuşatma altındaki Mariupol’deki Rus bombardımanı yoğunlaştı. İnsani felaketin yaşandığı bölgede bin 500’den fazla sivil hayatını kaybetti. Doğum hastanesinin ardından Türklerin sığındığı caminin çevresi de hedef alındı. Camide kalan 30 Türk ile bölgede yaşayan 56 vatandaş kurtarılmayı bekliyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminde 18 gün geride kaldı. Ülkeden 13 binden fazla Türk tahliye edilirken çok sayıda vatandaş hâlâ ateş hattında. Rus bombardımanının en yoğun gerçekleştiği Mariupol’de mahsur kalan 34’ü çocuk 86 Türkün Muhteşem Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan Camii’ne sığındığı bildirildi. Ukraynalı yetkililer ve AFP caminin de bombalandığını ileri sürdü. Ancak iddia teyit edilemedi. Dışişleri ise açıklama yapmadı.

‘ROKET 700 METRE YAKINA DÜŞTÜ, CAMİ DE VURULABİLİR’

Kanuni Sultan Süleyman Camii Dernek Başkanı İsmail Hacıoğlu, tahliyenin bugün gerçekleşmesi yönündeki beklentisini dile getirdi. Hacıoğlu “Caminin 700 metre yakınına roket düştü. İki kilometre uzakta bir mahalle bombalanıyor. Bizim caminin de bombalanma riski var” dedi. Hacıoğlu, şehirde 86 Türkün mahsur kaldığını, 30’unun camiye diğerlerinin ise evlere sığındığını söyledi. Öte yandan 12 günde Mariupol’de bin 582 sivilin öldüğü açıklandı.

ŞEHRE FÜZELER YAĞIYOR TÜRKLER CAMİDE MAHSUR

Rusya, Ukrayna’ya karşı başlattığı işgal girişiminin 18’inci gününde de bomba yağdırmaya devam etti. Yüzlerce sivilin yaşamını yitirdiği savaşta, 34’ü çocuk 86 Türk’ün sığındığı Mariupol kentindeki Süleyman Camisi’nin bulunduğu mahalle de Rus roketlerinin hedefi oldu. Caminin dernek başkanı İsmail Hacıoğlu da 56 Türk vatandaşının tahliye edildiğini ancak 30 kişinin camide esir kaldığını söyledi.

Rusya’nın 28 Şubat’ta Ukrayna topraklarında başlattığı işgal girişimde 17 gün geride kaldı. Ancak Putin’in ‘72 saatte alır çıkarız’ hedefiyle başlattığı savaşa karşı Ukrayna halkının da ordusuna destek vermesiyle büyük bir direniş başladı. Moskova’nın uluslararası hukuku hiçe sayarak başlattığı işgalin Batı dünyasında ağır yaptırımlarla karşılanması, Putin’i zora soktu. Savaşın uzadığı her gün daha çok kan kaybeden Moskova ise şiddetin dozajını artırdı. Rus güçleri, 12 gündür kuşatma altında tuttukları Mariupol kentinde çatışmalara hız verdi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı da Mariupol kentinde içinde 34’ü çocuk 86 Türk vatandaşının bulunduğu Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan Cami’sinin işgalciler tarafından bombalandığını açıkladı. Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Dzheppar da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla iddiaları doğrulayarak “Rusya ordusu Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan anısına yapılmış Muhteşem Cami’yi bombalıyor. Camide Türk vatandaşları dahil birçok yetişkin ve çocuk bombardımandan saklanıyor” ifadelerini kullandı. İddialara ilişkin Habertürk’e konuşan Kanuni Sultan Süleyman Camii Dernek Başkanı İsmail Hacıoğlu “Rusya camiyi vurmadı. Camiye yakın 700 metre yakınında bir yere roket düştü. Camiye 2 km yakın mesafede olan bir mahalle de bombalanıyor. Sabah 6’dan akşama kadar da o bölgeler bombalandı. Tabii ki saldırılar sırasında istenilen hedefler dışında istenmeyen hedefler de vurulabiliyor o yüzden bizim caminin de bombalanma riski tabii ki var” diye konuştu. Camiye sığınanlarla doğrudan iletişim kuramadıklarını belirten Hacıoğlu, bu kişilerin sığınaktan ayrılıp kendilerini kısa süreli arayarak durumlarını bildirdiklerini bunun dışında da bilgi alamadıklarını belirtti. Mahsur kalan Türk vatandaşlarına ilişkin de bilgi veren Hacıoğlu Mariupol’de toplamda 86 Türk’ün mahsur olduğunu, bunların 30’unun şu an camide diğerlerinin ise evlerde sığındığını açıkladı. Öte yandan, Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, 12 günde Mariupol’de bin 582 sivilin öldüğünü duyurdu.

ATEŞ ALTINDA KALAN SİVİLLER KİEV’E SIĞINIYOR

Rusya-Ukrayna savaşının sıcak noktalarından başkent Kiev yakınındaki İrpin ve Buça kentlerinde yaşayan sivillerin tahliyesi devam ediyor. İrpin’den tahliye edilen sivillerin sayısında önceki günlere oranla yoğunluk azalsa da çok sayıda kişi Kiev tarafına geçti. Çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuklardan oluşan siviller, Kiev ile İrpin arasında bulunan ve Ukrayna tarafından Rus güçlerinin ilerleyişini yavaşlatmak için yıkılan köprünün altından başkent tarafına geçmeye devam ediyor. Yanlarına aldıkları birkaç parça eşyayla yola düşen siviller, köprünün yıkılması nedeniyle Kiev tarafına geçmek için ırmak üzerine tahtalardan inşa edilen derme çatma geçidi kullandı. Ukrayna güçleri, tahta geçitten geçemeyecek durumda olan hasta ve yaşlılara yardım etti, bazı siviller de sedye ile taşındı. Kiev tarafına geçen çok sayıda kişinin, köprünün yıkık olması nedeniyle araçlarını İrpin tarafında bıraktığı, bazı sivillerin yanlarında getirdikleri eşyalarını almaya bile vakit bulamadığı görüldü.

KREMLİN SÖZCÜSÜ VE ÜÇ YAKINI DA YAPTIRIM LİSTESİNDE

Moskova’nın Kiev işgaline yaptırımlar gelmeye devam ederken ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’ya karşı Ukrayna’ya gerekli savunma yardımlarını sağlayacaklarını ancak ABD’li mürettebatla uçak ve tank göndermenin Üçüncü Dünya Savaşı anlamına geleceğini açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile neredeyse her gün telefonda görüştüklerini söyleyen Biden “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO’yu bölebileceğini düşündü, bizim ülkemizi, Batı’yı bölebileceğini düşündü ancak başarılı olamadı” diye konuştu. Rusya’ya getirilecek yeni yaptırımların sinyalini de veren Biden “Daha da adımlar atıyoruz. Deniz mahsulleri ve içkilerde dahil. Çok uluslu ülkelerden borçlanmayı da yasaklayacağız. Putin saldırgan, bunun bedelini ödemek zorunda. G7 de baskısını artırıyor. Oligark listesine ailelerini de ekleyeceğiz” dedi. Öte yandan ABD yönetimi, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’un 3 yakın aile üyesi, Rus iş insanı Viktor Vekselberg, VTB Bank’ın yönetim kurulu ve 12 Duma üyesinin de aralarında bulunduğu çok sayıda isim yaptırım listesine alındı.

'UKRAYNA STRATEJİK DÖNÜM NOKTASINA ULAŞTI'

Rusya’nın Ukrayna üzerindeki saldırıları devam ederken Rus güçlerinin Kiev’e kilometrelerce yakınlıkta olduğu kaydedildi. Tahliyelerin devam ettiği başkentte hükümet, gelen saldırıları karşılamaya hazırlanıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus güçlerinin Kiev’e olası bir saldırı için yeniden toplandığı işgalde Ukrayna’nın ‘stratejik dönüm noktasına çoktan ulaştığını’ söyledi. Üçüncü haftasında Rus saldırısıyla birlikte başkent Kiev’de Ukrayna vatandaşlarını bir araya getiren Zelenskiy, Ukrayna’nın “zaten stratejik bir dönüm noktasına ulaştığını” söyledi. Zelenskiy, “Ukrayna topraklarını özgürleştirmek için (önümüzde) daha kaç günümüz olduğunu söylemek mümkün değil. Ancak, bunu başaracağımızı söyleyebiliriz. Hedefimize, zaferimize doğru daha şimdiden ilerliyoruz” dedi.

PUTİN'İN 'ODESSA PLANI' MOLDOVA'DA PANİK YARATIYOR

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sürerken, Rus birliklerin liman kenti Odessa’ya saldırı planları ve şehrin teyakkuza geçmesi Moldovalılar arasındaki endişeleri de artırdı. Rus birliklerin, Odessa’yı ele geçirdikten sonra, Moldova’nın Rus ayrılıkçılar tarafından kuşatılan Transdinyester bölgesinden ülkeye giriş yapılabileceğinden korkuluyor. İngiltere’nin köklü gazetelerinden The Times, Molovata Noua kasabasını yöneten 41 yaşındaki belediye başkanı Oleg Garzea’nın “Ruslar Odesa’yı alırsa, korkarım burada ilerleyecekler ve bu da dünyadan tamamen silinmemiz anlamına geliyor” dedi. Dinyester nehrinin doğu kıyısında yer alan Molovata Noua, Odessa’ya oldukça yakın bir bölge. Doğuda kasaba, Moskova yanlısı ayrılıkçı Transdinyester tarafından kuşatılmış durumda. Moskova’daki Transdinyester bölgesi, tek taraflı bağımsızlığını ilan eden De facto bir cumhuriyet olarak tanınıyor ve Rus destekçisi olarak biliniyor. Bölge, 1300 Rus yanlısı askere ve 20 bin ton silahına da ev sahipliği yapıyor.

MELİTOPOL'DEKİ RUS GÜÇLERİ BELEDİYE BAŞKANINI KAÇIRDI

Moskova ve Kiev birlikleri arasındaki çatışmaların şiddeti her geçen gün daha da artarken kuşatması altında olan Melitopol şehrinin Belediye Başkanı İvan Federov’un Rus askerleri tarafından kaçırıldı. Söz konusu olayı Telegram hesabından duyuran Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Fedorov’un işgal altındaki kentte bulunan kriz merkezinden 10 Rus askeri tarafından kaçırıldığını belirtti. Fedorov’un Ruslarla iş birliği yapmayı kabul etmediğini kaydeden İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko, başkan’ın başına plastik poşet geçirilerek binadan çıkarıldığını söyledi. Rus askeri güçlerinin, Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov’u kaçırması üzerine açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, “Melitopol Belediye Başkanının kaçırılması, Ukrayna’daki kent ve halka sadece değil, demokrasiye karşı işlenen bir suçtur. Demokratik ülkelerdeki halkın yüzde 100’ü bunu öğreneceğinden eminim” ifadelerini kullandı. Öte yandan, olay yerinde bulunan güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde, Rus ordusundan 10 kişilik bir ekibin belediye başkanının başına plastik poşet geçirerek binadan çıkarttığı görülüyor.

13-mart-2022-kapak.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN