ABD başkanlarının Pensilvanya savaşı

ABD başkanlarının  Pensilvanya savaşı

ABD Senatosu’nun kontrolünü belirleyebilecek ara seçim yarışında dengeyi değiştirmek umuduyla Başkan Joe Biden ve eski başkanlardan Obama, Demokrat Senato adayı John Fetterman’ı, bir önceki başkan Donald Trump da Cumhuriyetçi aday Mehmet Öz’ü desteklemek için Pensilvanya’da sahaya çıktı.

Amerikan siyasetinde nefesler salı günü yapılacak ara seçimler için tutuldu. Ara seçimler hem Senato’nun kontrolünün kimde olacağını belirlemek hem de 2024 başkanlık seçimlerinin nabzını tutmak için son derece kritik önemde. Yeniden aday olması beklenen Donald Trump, Barack Obama ve Başkan Joe Biden ile bu nedenle aynı gün kritik eyalet Pensilvanya’nın en büyük kenti Philadelphia’da kampanya yürüttü.

Üçünün tek bir ortak çağrısı vardı: Gidin oy verin. Biden ve Obama, seçimi demokrasi için bir savaş olarak değerlendirirken Trump, ülkenin emniyet ve güvenliğinin tehlikede olduğunu vurguladı. Eski Başkan Obama, Başkan Biden ile birlikte Temple Üniversitesi’nde sahne alacağı Philadelphia’ya gitmeden önce Demokrat Senato adayı John Fetterman ile birlikte Pensilvanya’nın en büyük ikinci şehri Pittsburgh’da konuştu. Demokrat Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin eşi Paul Pelosi’ye saldırının nefret söyleminin bir ürünü olduğunu söyleyen Obama, Cumhuriyetçiler’e doğrudan atıfta bulunmadan, “Siyasi rakiplerimizi şeytanlaştırma, çılgınca şeyler söyleme alışkanlığımız tehlikeli bir iklim yaratıyor. İnsanları bir araya getirmek için değil, ayrılıkları körüklemek ve sırf kendi çıkarları için bizi birbirimize karşı öfkelendirmek ve korkutmak için çalışan politikacılarınız var” dedi. Philadelphia’daki Temple Üniversitesi’nde Başkan Joe Biden, eski başkan Barack Obama, Demokratlar’ın Senato adayı John Fetterman ve Demokrat vali adayı Josh Saphiro birlikte sahneye çıktı.

Burada Demokratlar’a seslenen Başkan Joe Biden, “Önümüzdeki yıllar boyunca ülkemizi şekillendirecek ve bu sonucu şekillendirme gücü sizin elinizde” dedi. John Fetterman da, kendisine gösterilen desteğe sosyal medya üzerinden teşekkür etti. Eski Başkan Donald Trump da Cumhuriyetçi Senato adayı ünlü doktor Mehmet Öz ve Cumhuriyetçi vali adayı Doug Mastriano için Pittsburgh’un güneydoğusundaki Latrobe’da bir mitingde destek toplamaya çalıştı. Trump, “Ülkemizin yıkımını durdurmak ve ‘Amerikan Rüyası’nı kurtarmak istiyorsanız, o zaman bu Salı günü Cumhuriyetçiler’e dev bir şekilde oy vermelisiniz” dedi. 2020’de Biden’a karşı aldığı yenilginin yaygın bir sahtekarlığın sonucu olduğunu yineleyen Trump, 2024 başkanlık yarışı için, “O güzel evi (Beyaz Saray’ı) geri alacağız” dedi.

Trump, ara seçimlerden sonra başkanlığa üçüncü kez aday olmayı düşündüğü için kendi profilini de korumaya çalışıyor. Bu durum bir Biden-Trump rövanşına zemin hazırlayabilir. Ancak bazı Demokratlar gelecek Salı günü Biden’ın partisinin ağır kayıplar yaşamasının, Başkan’ın kenara çekilmesi ve 2024 başkanlık seçimi için partinin bayrağını başka birinin taşımasına izin vermesi baskısını artırabileceğini söylüyor. -

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN