Senato çekişmesi

Senato çekişmesi

ABD’de nefesler bugünkü ara seçimler için tutuldu. Son kamuoyu araştırmaları Demokratların Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu kaybedeceğini, Senato’daki yarışın ise başa baş geçtiğini gösteriyor. Demokratların, Kongre’nin en az bir kanadında çoğunluğu yitirmeleri, Başkan Biden’ın artık istediği yasaları Kongre’den geçiremeyeceği anlamına geliyor. Bu nedenle Biden ve Trump son gün adeta kampanya düellosu yaptılar.

Son iki yıldır hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’da çoğunluğa sahip olan Biden yönetimi bugünkü ara seçimlerde bu avantajını yitirmenin korkusunu yaşıyor. Gerek salgın gerekse de Ukrayna’daki savaş nedeniyle ekonomide zorlu günler geçiren ABD’de seçmenin Cumhuriyetçilere yönelmesi Biden yönetimini endişelendiriyor.

Bu nedenle dün Başkan Joe Biden New York’ta, en önemli rakibi ve selefi Donald Trump ise Florida’da son dakikaya kadar kampanya çalışmalarını sürdürerek seçmeni kazanmaya çalıştı. Ancak seçim öncesi eğilim Cumhuriyetçilerden yana görünüyor. Bugünkü ara seçimler için yaklaşık 40 milyon seçmen şimdiden postayla oy kullanmış durumda. Yapılan son kamuoyu araştırmaları Demokratların Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu kaybedeceğini, Senato’daki yarışın ise başa baş geçtiğini gösteriyor. Hem Temsilciler Meclisi’nde hem de Senato’da çoğunluğa sahip Demokratların, Kongre’nin en az bir kanadında çoğunluğu yitirmeleri, Başkan Biden’ın artık istediği yasaları Kongre’den geçiremeyeceği anlamına geliyor. Senato seçiminde özellikle Pennsylvania, Georgia ve Nevada’da alınacak sonuçlar belirleyici olacak. Cumhuriyetçi Parti’nin Pensilvanya’dan Senato adayı ünlü doktor ve televizyon programcısı Mehmet Öz.

Başkan Biden, New York’taki mitinginde ara seçimleri ABD’de önümüzdeki 20 yılın seyrini belirleyecek bir “dönüm noktası” olarak nitelendirdi. Biden Amerikalıların yarın sandıkta çok farklı iki vizyon arasında seçim yapacaklarını söyledi. Eski başkan Trump ise Miami’deki mitinginde Demokratları, ülkeyi “komünizme” sürüklemekle suçladı. Trump, “Demokratlar ülkeyi komünist Küba ya da sosyalist Venezuela’ya çevirmek istiyor” dedi. 2024’te yeniden başkan adayı olabileceğini belirten Trump, destekçilerine “Takipte kalın” mesajı verdi. Bu ara seçimde Temsilciler Meclisi’nin tüm üyeleri ve Senato üyelerinin üçte biri belirlenecek. Bazı büyük eyaletlerde de vali ve yerel yetkili seçimleri yapılacak.

5 SORUDA KONGRE ARA SEÇİMLERİ

Ara seçimler nedir ve kimler seçiliyor?

Bu seçimlerde, Kongre’nin alt ve üst kanatları Temsilciler Meclisi ve Senato’nun üyeleri seçiliyor. Bu seçimler her iki yılda yapılıyor ve başkanın dört yıllık görev süresinin tam ortasına denk geldiğinde, bu oylamalara ara seçimler adı veriliyor.

Kim kazanabilir?

Anketler Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi’ni alabileceğini, Senato’da ise Demokrat Parti’nin üstünlüğünün süreceğini gösteriyor. Sadece 30 sandalyede başa baş bir yarış öngörülüyor. Pensilvanya, Kaliforniya, Ohio ve Kuzey Carolina eyaletlerinin banliyöleri belirleyici olacak.

Seçim öncesi büyük meseleler ne?

2022’nin başında en büyük meseleler göç, suç ve hayat pahalılığı olacak gibi görünüyordu. Bütün bunlar muhafazakâr Cumhuriyetçilere oy getiren konular. Bu durum, ABD Yüksek Mahkemesi’nin kürtaj kararıyla değişti ve bu kadınların kürtaj hakkına sahip olmasını destekleyen Demokratlara yaradı. Birçok Demokrat adayın kampanyasındaki ana konu, kürtaj hakkı oldu.

Sonuçların nasıl etkileri olacak?

Ara seçimler sıklıkla başkanın iki yıllık performansı konusunda halkın tutumunu yansıtıyor ve Beyaz Saray’daki parti genelde sandalye kaybediyor. Bu durum, seçmenler nezdindeki onay oranı geçen Ağustos’tan bu yana yüzde 50’nin altında kalan Başkan Biden için bir endişe kaynağı. Cumhuriyetçiler, soruşturma komitelerini de kontrol edecek duruma gelebilir. Biden’ın oğlunun Çin’deki iş ilişkileri gibi yeni soruşturmalar başlatabilirler. Cumhuriyetçilerin hakimiyeti, Biden’ın dış politikasına darbe vurabilir. Özellikle de Rus işgaliyle savaşan Ukrayna’ya yardım konusunda.

Ara seçimlerin 2024 başkanlık seçimlerine etkisi ne olur?

Trump’ın desteklediği adaylar kötü bir performans sergilerse, Cumhuriyetçi Parti’den başkan adaylığı için destek alması zorlaşır. Florida ve Teksas’ta Cumhuriyetçi Valiler Ron DeSandis ve Greg Abbot yeniden seçilmeyi başarırlarsa, Beyaz Saray şansları olabilir.

MEHMET ÖZ TRUMP’IN DÖNÜŞ BİLETİ

Cumhuriyetçi Parti’nin Pensilvanya’dan Senato adayı ünlü doktor ve televizyon programcısı Mehmet Öz, Northampton Bölgesi’nin Bethlehem kentinde seçmenlerle buluştu. Binden fazla kişinin katıldığı etkinlikte Öz’ün destekçileri, ellerinde “Washington’da Denge Sağlayacak” pankartlarıyla Cumhuriyetçi adaya desteklerini gösterdi. Pensilvanya Cumhuriyetçilere Senato’da çoğunluk getirebilecek en önemli eyalet ve aynı zamanda Trump’ın yeniden başkan adayı olması da buradaki başarısına bağlı. Pensilvanya’daki Türkler yaşadıkları eyaletin senatör adaylarından birinin Türk olmasından dolayı gurur duyduklarını ve Mehmet Öz’ün kazanmasını istediklerini dile getirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN