ABD, Suriye'deki bütün personelini Erbil'e çekti! Türkiye kara harekatına hazırlanırken dikkat çeken iddia

ABD, Suriye'deki bütün personelini Erbil'e çekti! Türkiye kara harekatına hazırlanırken dikkat çeken iddia

ABD, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik başlatacağı kara harekatını sebep göstererek, tüm sivil personellerini Erbil'e tahliye etti. ABD'den konu ile ilgili yalanlama gelmedi. CENTCOM, "Suriye'deki personel hareketlerimiz hakkında konuşamayız" ifadelerini kullandı.

Türkiye, Suriye'ye 'Pençe Kılıç' hava harekatını başlattı. Hava harekatı kapsamı dahilinde terör hedefleri operasyon devam ederken kara harekatı beklentisi de güçlendi.

Al-Monitor Haber Ajansı'nın aktardığına göre; ABD, diplomatlar da aynı şekilde dahil olmak üzere tüm sivil personelini Erbil'e tahliye etti. Tahliye edilen kişilere gerekçe olarak ise Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeydoğusuna bir kara saldırısı hazırlığında olduğunu gösterdi

ABD'DEN YANIT GELDİ

ABD'nin, Suriye'nin kuzey ve doğusundaki diplomat dahil olmak üzere sivil personelini Erbil'e çektiği iddiaları ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yalanlanmadı. Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Suriye'deki Amerikan askerlerinin güvenliğini gerekçe gösterip bu konuda konuşmayacaklarını duyurdu.

CENTCOM, bu iddiaların doğru olup olmadığı sorusuna, "Suriye'deki personel hareketlerimiz hakkında konuşamayız, bunu yapmak güçlerimizi tehlikeye atar" ifadelerini kullanarak yanıt verdi.

Bunlar ile birlikte ABD Dışişleri Bakanlığı iddiaları doğrulamadı ancak verilen yazılı yanıtta, benzer sorular aldıklarını kaydederek daha önce yaptıkları gerilimi düşürme çağrısını yineledi. Israrlı sorular üzerine Dışişleri yetkilileri, iddiaları yalanlamazken geçen hafta yapılan açıklamanın ötesinde bir yorum yapmayacaklarını kaydetti.

PENTAGON'DAN ÇAĞRI

Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder, IŞİD’e karşı operasyonların durmadığını fakat ABD’nin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile ortak devriyelerinin sayısını azalttığını aynı zamanda Amerikan güçlerinin başka bir yere konuşlandırılmadığını açıkladı.

Ryder, Türkiye’nin Suriye’deki olası bir kara operasyonunun, IŞİD’e karşı savaşta elde edilen kazanımları “ciddi şekilde” tehlikeye atacağını söyledi ve itidal çağrısı yaptı. Ryder, “Benzer şekilde, Tükiye’nin sınırları içinde meydana gelen terör eylemleri konusundaki meşru güvenlik kaygılarını tanıyoruz” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN