ABD'den 'Türkiye dış politikasını mı değiştiriyor' sorusuna yanıt: Bu çok iddialı

ABD'den 'Türkiye dış politikasını mı değiştiriyor' sorusuna yanıt: Bu çok iddialı

Türkiye'nin Batı yanlısı dış politikasını gözden geçirdiği iddiasına ilişkin konuşan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, "Bu ifadeyi doğrusu çok iddialı buluyorum" dedi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CNN televizyonunda gazeteci Fareed Zakaria'nın, Türkiye'nin dış politikasıyla ilgili sorularını yanıtladı. Sullivan, seçim sürecindeki ABD karşıtı ifadeler ve Rusya'dan savunma sistemleri almasının "Türkiye'nin Batı yanlısı dış politikasını gözden geçirdiği" anlamı taşıyıp taşımadığı sorusu üzerine, bu yoruma katılmadığını söyledi.

Türkiye'nin demokratik bir ülke olarak yakın zamanda cumhurbaşkanı seçimini yaptığını anımsatan Sullivan, tablonun görünenden daha karmaşık olduğunu ifade etti.

'EKSEN DEĞİŞİKLİĞİ DİYEMEYİZ'

Sullivan, Türkiye'nin bağımsız bir dış politika izlemesinin eksen değişikliği olarak algılanmaması gerektiğine işaret ederek, "Bu ifadeyi (Türkiye'nin Batı yanlısı dış politikasını gözden geçirdiği) doğrusu çok iddialı buluyorum." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin Ukrayna-Rusya Savaşı'nda izlediği politikayı da örnek gösteren Sullivan, "Ukraynalıların kendini savunma çabalarını desteklemek için her düzeyde Ukrayna ile ilişki kurup çaba gösterdiler" dedi.

Jake Sullivan, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'deki (BM) oylamalarda da Ukrayna'nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü yönünde oy kullandığına dikkat çekti.

'BIDEN DA TÜRKİYE İLE YAKIN ÇALIŞMAK İSTİYOR'

ABD Başkanı Joe Biden'ın seçim dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı aradığını hatırlatan Sullivan, Biden'in, görüşmede savunma alanında Türkiye'nin F-16 uçak talebini desteklediğini aktardı.

Sullivan, Biden'in telefon görüşmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "NATO'nun güçlü bir üyesi ve küresel çaptaki müttefiki olan Türkiye ile yakın çalışmayı sürdürmek" istediğini ilettiğini kaydetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN