ABD'den Yemen'de Husilere saldırı: 800 hedef vuruldu

ABD'den Yemen'de Husilere saldırı: 800 hedef vuruldu

ABD ordusu, Yemen’de Husilere karşı düzenlediği hava saldırılarında 800’den fazla hedefi vurduğunu ve yüzlerce Husi savaşçısının öldürüldüğünü açıkladı. Husiler ise saldırılarda sivillerin hayatını kaybettiğini duyurdu.

ABD Merkez Komutanlığı, 15 Mart’tan bu yana Yemen’de Husilere yönelik düzenlenen hava saldırılarında 800’den fazla hedefin vurulduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada, yüzlerce Husi savaşçısı ve çok sayıda Husi liderin etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Ülkenin büyük bir bölümünü kontrol eden Husiler ise ABD’nin Pazar günü başkent Sana’ya düzenlediği hava saldırısında, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az sekiz kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. ABD, Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki gemi trafiğini tehdit ettikleri gerekçesiyle Husileri hedef aldığını savunuyor.

yeni-proje-36-kopyasi-75.jpg

Husilere bağlı Sağlık Bakanlığı, 19 Nisan’da Kızıldeniz kıyısındaki bir petrol tesisine düzenlenen saldırıda en az 74 kişinin öldüğünü, 171 kişinin de yaralandığını bildirdi. Ayrıca, ilk hava saldırısında da 50’den fazla kişinin öldüğü ve 100’den fazla kişinin yaralandığı açıklanmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Mart ayında Yemen’de Husilere yönelik yeni bir operasyon başlattıklarını duyurmuş ve İran’ı, Husilere verdiği desteği sonlandırması konusunda sert bir dille uyarmıştı. Buna karşılık Husiler, bir Amerikan uçak gemisine iki ayrı saldırı düzenlediklerini açıkladı.

yeni-proje-36-kopyasi-76.jpg

ABD SALDIRILARINA MİSİLLEME

Husilerin sözcüsü Muhammed Al-Bukhayti, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Mümkün olan her yerde Amerikan hedeflerine saldıracağız” ifadelerini kullandı. Bir başka sözcü de Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda, saldırıların ABD'nin operasyonlarına misilleme olduğunu kaydetti.

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ise 16 Mart’ta yaptığı açıklamada, “Husiler gemilerimize ve insansız hava araçlarımıza saldırmayı bırakmadıkça, operasyonlarımız acımasız şekilde devam edecek” demişti.

Öte yandan Çin ve Rusya’dan bölgede itidal çağrıları geldi. Çin, 17 Mart’ta Kızıldeniz’deki gerilimin azaltılması ve diyalog çağrısında bulunurken, Rusya 16 Mart’ta ABD’ye saldırıları durdurma çağrısı yaptı. İran Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD’nin İran’a dış politika dayatamayacağını belirterek, “Yemenlileri öldürmeyi bırakın” çağrısında bulundu.

HUSİLER KİMDİR?

Yemen nüfusunun üçte birini oluşturan Zeydiler, Şiiliğin bir koluna mensup olup, bölgedeki varlıkları Osmanlı dönemine kadar uzanıyor. Osmanlı Devleti 1911’de Zeydilerle bir özerklik anlaşması imzalamıştı. 1926 yılında Saada’da doğan Bedrettin el Husi, daha sonra Husi hareketinin ruhani lideri haline geldi.

yeni-proje-36-kopyasi-77.jpg

İsrail ve ABD karşıtı bir söylem benimseyen Husiler, 1979’daki İran İslam Devrimi'nden etkilenerek İran’la yakınlaştı. Yemen’in kuzey ve güneyinin 1990’da birleşmesiyle başlayan istikrarsızlık sürecinde Husiler, İran’a göç etmiş ve faaliyetlerini buradan sürdürmüştü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN