AB'de çarpıcı araştırma: Yabancı çalışanlar daha kalifiye

AB'de çarpıcı araştırma: Yabancı çalışanlar daha kalifiye

AB iş gücü anketinin veriler göre, AB dışından istihdam edilen kişiler yerli çalışanlara göre kalifiye. Çalıştıkları işlere göre, fazla nitelikli yerli çalışanların payı yüzde 34,5 ile en yüksek İspanya, yüzde 30,5 ile Kıbrıs ve yüzde 30,4 ile Yunanistan oldu.

Avrupa Birliği (AB) iş gücü anketi sonuçları dikkat çeken bir olguyu ortaya koydu.

2020'de AB içerisinde 'iş için fazla kalifiye olma' oranı AB üyesi olmayan ülkelerden gelen kişiler için yüzde 41,4, AB üyesi olan diğer ülkelerden gelen kişiler için ise yüzde 32,3 oldu.

Buna karşılık, aynı ülke vatandaşları arasındaki oran yüzde 20,8'de kaldı.

YUNANİSTAN BİRİNCİ SIRADA

Buna göre, AB ülkeleri arasında, AB üyesi olmayan fazla nitelikli vatandaşların en yüksek payı 2020'de yüzde 71,6 ile Yunanistan'da kaydedildi, onu yüzde 66,5 ile İtalya, yüzde 57,1 ile İspanya ve yüzde 55,9 ile Kıbrıs izledi.

Euronew'in derlediği verilere göre, diğer AB üyelerinden gelen vatandaşlar için, fazla nitelikli işçilerin en yüksek payları da yüzde 47,8 ile İtalya, yüzde 47,7 ile Kıbrıs ve yüzde 47,2 ile İspanya'da kaydedildi.

Çalıştıkları işlere göre, fazla nitelikli yerli çalışanların payı yüzde 34,5 ile en yüksek İspanya, yüzde 30,5 ile Kıbrıs ve yüzde 30,4 ile Yunanistan oldu.

ÇARPICI LÜKSEMBURG ÖRNEĞİ

Yine aynı veriler Lüksemburg'da fazla nitelikli olmanın zorluğunu gösteriyor. Ülke, işçilerin vatandaşlığından bağımsız olarak 2020'de genel olarak en düşük 'fazla nitelik' oranlarını bildirdi.

Buna göre, fazla nitelikli kişiler kendi vatandaşları arasında yüzde 3,2; diğer AB devletlerinin vatandaşları için yüzde 3,5 ve AB üyesi olmayan vatandaşlar için yüzde 10,8 oranında.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN