Atina koordinatla provokasyon yaptı

Atina koordinatla provokasyon yaptı

Ege’de umut yolculuğuna çıkan mültecileri geri iterek trajedilere zemin hazırlayan Yunanistan ‘çıplak 92 sığınmacı’yla ilgili de Türkiye’yi suçladı. Ankara’nın tepkisini Dışişleri Bakanı dile getirdi. Çavuşoğlu “Koordinatları değiştirip olay Türk karasularında gerçekleşmiş gibi göstermeye çalıştılar. Yunan yönetimi insanlık dışı tavırdan bir an önce vazgeçmeli’ dedi.

Türkiye-Yunanistan sınırında 92 sığınmacı çıplak bir şekilde bulunması üzerine iki ülke de birbirinin sorumlu olduğunu açıklamıştı. Yunanistan, Türkiye’nin yaptığının “insanlık için utanç verici olduğunu” söylerken Türkiye ise Yunanistan’ın göçmenlere karşı takındığı “insanlık dışı tavırdan bir an önce vaz geçmesi gerektiğini” belirtmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’ın suçlamalarına karşı açıklamasında “Yunanistan gibi en haksız durumda bile haklı görünmek için aymaz olmak gerekiyor bunu ancak Yunanistan başarır” dedi. Sığınmacılara kötü muamelenin Türk karasularında gerçekleşmiş gibi göstermek için koordinatlar değiştirildiğini belirten Çavuşoğlu, ‘Üye ülkeler Yunanistan’ın bu muamelesine göz yumsa da vicdanlı parlamenterler sayesinde AP duruma el koymuş durumda’ dedi. Diğer yandan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği de göçmenlerin durumunun son derece rahatsız edici olduğunu vurgularken, konu hakkında bir soruşturma başlatılması gerektiğini açıkladı. Öte yandan buna inanmak isteyen, Yunanistan’ın her dediğini kabul etmek isteyen AB üyesi ülkelerin de olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bunların Yunanistan’ı cesaretlendirdiğini kaydetti.

Mülteci sorununun insani ve toplumsal bir konu olduğunu ancak son zamanlarda bazı siyasiler tarafından suistimal edilerek siyasi bir sorun haline getirildiğine işaret eden Çavuşoğlu, “Ama biz insani açıdan bakmayı hiçbir zaman unutmadık, ihmal etmedik. İnsana yaraşır bir şekilde, geri gidecekse de onurlu bir şekilde olması lazım ki 520 binden fazla Suriyelinin Suriye’ye dönmesi de gönüllü ve onurlu bir şekilde gerçekleştirilmiştir.” dedi.

Geçtiğimiz aylarda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 80 kaçak göçmen, 1- 2 gün önce yasadışı yollardan geçtikleri Yunanistan’da polis tarafından yakalanmıştı. Göçmenler, bir süre sınırda aç ve susuz tutulduktan sonra, bazılarının üzerlerindeki giysiler çıkarılarak, yüzerek ve botlarla Meriç Nehri üzerinden zorla Türkiye’ye gönderilmişti. sonrasında üzerlerindeki değerli eşya, kimlik, telefonların alındığını belirten göçmenler, “Bazılarımızın üzerini soyarak Merih Nehri’ne attılar. Nehre atılanlar yüzerek Türkiye’ye geçerken, bazılarını da botlarla gönderdiler” demişti

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN