Avusturya'dan Türkiye'ye mülteci şantajı suçlaması

Avusturya'dan Türkiye'ye mülteci şantajı suçlaması

Taliban'ın Afganistan'ı silahla zoruyla ele geçirmesiyle zirve yapan mülteci sorunu AB ve Türkiye arasında zaman zaman iplerin gerilmesine neden oluyor. Son olarak Avusturya ve Kıbrıs Rum Yönetimi'nden Türkiye'ye mülteci suçlaması geldi. Avusturya'nın Avrupa Birliği (AB) Bakanı Karoline Edtstadler, 'Hiç kimse AB'ye şantaj yapamaz. Ne Türkiye ne Belarus ne de dünyanın başka bir ülkesi" dedi.

Avusturya'nın AB Bakanı Karoline Edtstadler, Türkiye'yi mülteci akınını AB'ye baskı aracı olarak kullanmakla suçladı. Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis de Türkiye'ye yardımların durdurulmasını istedi.

"HİÇ KİMSE ŞANTAJ YAPAMAZ"

DW Türkçe'nin haberine göre; Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile bugün Lefkoşa'da yaptığı görüşmenin ardından bir açıklama yapan Avusturya'nın Avrupa Birliği (AB) Bakanı Karoline Edtstadler, Türkiye'yi mülteci akınını AB'ye karşı baskı aracı olarak kullanmakla suçladı. AB'yi de başka bir ülkenin şantaj yapmasına izin vermemesi yönünde uyaran Edtstadler, "Hiç kimse AB'ye şantaj yapamaz. Ne Türkiye ne Belarus ne de dünyanın başka bir ülkesi" dedi.

Edstadler, Kıbrıs Rum Yönetimi gibi AB'nin dış sınırlarında bulunan ülkelerin yeni bir göçmen akınına karşı kendi kaderine terk edilmemesi gerektiğini de söyledi.

AVUSTURYA ENTEGRASYON SORUNLARIYLA UĞRAŞIYOR

Göç akınıyla kaynağında, yani göçün geldiği ülkelerle göçmenlerin transit geçtiği ülkelerde, başa çıkmak gerektiğini savunan Edtstadler, AB'ye ortak harekete geçme çağrısı yaptı. Avusturya'nın 2015'ten bu yana 120 binden fazla göçmen kabul ederek büyük bir yük kaldırdığını söyleyen Avusturyalı bakan, daha fazla göçmen kabul etmeyecekleri mesajı vererek göçmenlerin entegrasyon sorunlarıyla bugün hâlâ uğraştıklarını ifade etti.

"YARDIMLAR KESİLSİN"

Hristodulidis de nüfusa oranla en fazla göçmen alan AB ülkesi olduklarını belirterek bu kişilerin yüzde 80'inin ya Türkiye üzerinden ya da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden geldiklerini açıkladı. Türkiye'yi göçmenleri kasıtlı olarak Kıbrıs'ın güneyine göndermekle suçlayan Hristodulidis, "Türkiye'nin AB'den siyasi kazanımlar elde etmek için insanları araçsallaştırması üzücü bir siyaset" diye konuştu.

Hristodulidis, Türkiye'nin AB ile imzaladığı 2015 tarihli mülteci mutabakatında öngörüldüğü gibi mülteci akınını durdurmadığını belirterek Türkiye'ye yönelik mali desteğin de kesilmesini istedi. Hristodulidis, "Avrupa Birliği olarak tepki vermemiz ve net bir mesaj göndermemiz gerekiyor" dedi.

Resmi rakamlara göre 3,5 milyondan fazla Suriyeli'ye ev sahipliği yapan Türkiye, en çok göçmen alan ülkelerin başında geliyor. Afganistan'daki Taliban yönetiminin de yeni bir göç akınına yol açması hem AB'de hem de Türkiye'de büyük bir endişe kaynağı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN