Az pişmiş ayı eti yiyen ailede beyin kurduna rastlandı

Az pişmiş ayı eti yiyen ailede beyin kurduna rastlandı

2022 yazında, ABD Güney Dakota'da bir araya gelen bir aile, üyelerinden birinin Kanada'dan getirdiği siyah ayı etini yedi. Ayı eti, ilk olarak az pişmiş olarak servis edildi ve birkaç aile üyesi bunu fark edince eti yeniden pişirmeye karar verdi. Yemeklerini yiyen aile, daha sonra evlerine doğru yola çıktı.

Buluşmadan yalnızca birkaç gün sonra aile üyeleri hastalanmaya başladı. 29 yaşındaki bir aile üyesi; ateş, şiddetli kas ağrıları, göz çevresinde şişlik, enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücrelerinin yüksek seviyeleri ve diğer laboratuvar anomalileriyle kendini gösteren gizemli bir hastalıkla mücadele etmeye başladı.

17 gün içinde dört kez hastaneye başvurdu ve iki kez de hastaneye kaldırıldı.

T24'te yer alan habere göre, doktorlar ikinci hastaneye yatışına kadar ayı etinden haberdar olmadı ancak öğrendiklerine her şey anlam kazandı.

Doktorlar, 29 yaşındaki aile üyesinde trişinelloz adı verilen bir hastalık ve Trichinella nematodları (yuvarlak kurtlar) enfeksiyonu olduğundan şüphelendi. B Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, bu tehlikeli parazitler dünya çapında çeşitli etobur ve omnivorların kas liflerine gömülü olarak bulunabilir.

2016 ve 2022 yılları arasında ABD'de sadece 35 vakanın görüldüğü yedi trişinelloz salgını yaşandı. Çoğunluğu ayı eti yemekle ilişkilendirildi. Etin içinde bulunan larvaların serbest kalması ve ince bağırsakları istila etmeye başlamasıyla ağrı, ishal, bulantı ve kusma şikayetleri meydana geliyor.

29 yaşındaki aile üyesinin şikayetleri de bu semptomlarla uyum gösteriyordu ve çeşitli testler parazit enfeksiyonunu doğruladı. Aile üyelerinde beyin kurduna rastlanmıştı.

Ayı eti yemeğinde bulunan ve yaşları 12 ila 62 arasında değişen sekiz aile üyesinden altı kişide trişinelloz ile eşleşen hastalıklar görüldü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN