Barajı Rusya patlattı

Barajı Rusya patlattı

Ukrayna, Rusya’nın Kahovka Barajı’nı patlattığını kanıtlayan bir telefon görüşmesini tespit ettiklerini iddia etti. Kremlin daha önceki açıklamalarında patlamadan Ukrayna’yı sorumlu tutmuştu. Rus işgalindeki barajdan taşan sular yüzünden hayatları tehlikede olan çok sayıda insandan ise ‘bizi kurtarın’ mesajları yağıyor.

Ukrayna’nın Kahovka Barajı’nın vurulması sonucu barajdaki su seviyesi son bir günde 1 metre daha düşerken, Ukrayna, barajı patlatanın Rusya olduğunu kanıtlayan bir telefon görüşmesi tespit ettiklerini ileri sürdü. Ukrayna Güvenlik Servisi, bir buçuk dakikalık telefon görüşmesini Telegram kanalından ses kaydı olarak yayınladı.

Bir Ukrayna yerel güvenlik servisi Rusça konuşan iki adam arasındaki telefon konuşmasında, barajdaki patlamanın bir Rus sabotaj grubunun faaliyetlerinin sonucu olduğunu belirten bir telefon konuşmasını dinlediğini iddia etti. Buna karşılık Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov bunu, Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Kırım yarımadasını sudan mahrum bırakacak bir “sabotaj” eylemi olarak nitelendirdi.

Barajın yol açtığı felaketten etkilenenlerin ise yardım çığlıkları giderek artıyor. Dnipro nehrinin Rus işgali altındaki tarafında bir adreste mahsur kalan 35 kişi olduğunu söyleyen Svitlana adlı bir kişi, “Bana yardım et lütfen!”, “Hepsi yakındaki bir çatıda - çocuklar çığlık atıyor ve ağlıyor”, “Yiyecek ve susuz üç gün. Yavaş yavaş ölüyoruz. Lütfen, lütfen.” diye mesajlar attı. Yardım çığlıklarının çoğu, Rus kontrolündeki sol yakadaki insanlardan geliyor. Dün yayınlanan bir yerel listede, kayıp olduğu bildirilen en az 150 kişinin adı yer alıyordu. Aliona adlı bir başka kişi, “Acilen soruyorum! 1939 doğumlu bir büyükanne ve 1958 doğumlu engelli bir kadın var. Tahliye edilmeleri gerekiyor. Yardım edin!” çağrısı yaptı.

Herson’daki yetkililer, şehrin önceki gün ağır bombardımana maruz kalmasından sonra kurtarma gönüllülerine ara vermelerini tavsiye etti. Bu arada Ukrayna İçişleri Bakanı, Kahovka Barajı’nın çökmesinin ardından meydana gelen selde 5 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Telegram mesajlaşma uygulamasından açıklama yapan Ihor Klymenko, Herson bölgesinde şimdiye kadar 13 kişinin kaybolduğunu ve 2.400’den fazla kişinin kurtarıldığını kaydetti. Herson bölgesinde 48 yerleşim yerinin sular altında kaldığını ekleyen bakan, bunların 34’ünün Dnipro’nun Ukrayna kıyısında, 14’ü’nün ise Rus işgali altındaki bölgelerde olduğunu bildirdi.

Klymenko, Mykolaiv bölgesinde bir kişinin öldüğünü ve 23 yerleşim yerinden 800’den fazla kişinin tahliye edildiğini aktardı. Rusya’da görevli bir yetkili ise, güney Herson’da Kahovka barajının yıkılmasının ardından meydana gelen sel sonucu beş kişinin daha öldüğünü bildirdi. Vladimir Saldo, Telegram’da Dnipro nehrinin güneyindeki Rus kontrolündeki bölgede ölü sayısının toplamda sekize yükseldiğini yazdı. İnsani yardım kuruluşları ölü sayısının muhtemelen daha yüksek olabileceği konusunda uyarıda bulunsa da, bu toplamda 13 kişinin öldüğü anlamına geliyor.

Öte yandan Herson Bölgesi Askeri İdare Başkanı Aleksandr Prokudin de Kahovka Barajı’nın vurulması sonucu Herson bölgesinde yükselen su seviyesinin 20 santimetre düştüğünü bildirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN