Bari bunun için ayağa kalksanız

Bari bunun için ayağa kalksanız

İran’da, Afganistan’da, Nijerya’da kız okullarında sistematik vahşet... Cahiliye döneminin karanlığına İslam’ı alet eden zihniyet, ilkokul çağındaki çocukların canına kast ediyor. Kanlı Boko Haram eylemleri ve İran’daki kimyasal saldırılar sonrası Afganistan’da ilkokula giden 80 kız zehirlendi. İslam dünyasına ‘Din adına yapılanlara dur demek için daha neyi bekliyorsunuz’ çağrıları yapıldı.

Kızları eğitimden koparmak isteyen grupların vahşeti sınır tanımıyor. Nijerya’da Boko Haram’ın okula giden kız çocuklarını hedef almasının ardından İran’daki okullarda toplu zehirlenme vakaları yaşandı. Bir yılda 238 okulda 5 binden fazla kız kimyasal gazla zehirlendi. 16 yaşındaki bir çocuk hayatını kaybetti. Ancak ne doyurucu açıklama yapıldı ne soruşturma yürütüldü. Son korkunç haber ise Afganistan’dan geldi.

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI, BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SUS PUS

Taliban yönetimindeki ülkenin kuzeyinde bulunan Sar-i Pol Vilayeti’ndeki iki ilkokulda 80 öğrenci zehirlendi. Bölgesel yetkililer “İlk tespitlere göre saldırgan şahsi düşmanlık nedeniyle çocukları zehirlemesi için birini tuttu” açıklaması yaptı. Öğrenciler tedavi altına alınırken polis gözaltında bir şüpheli olmadığını bildirdi. Korkunç tabloya rağmen BM’den de İslam İşbirliği Teşkilatı’ndan da bir tepki gelmemesi vicdanları yaraladı.

0606krt01a-tum.png

İslam dünyasının kız öğrencilere yönelik saldırılara sessiz kaldığı İran ve Nijerya’dan sonra Afganistan’da da vicdanları acıtan bir saldırı yaşandı. Afganistan’ın kuzeyinde iki ilkokulun hedef alındığı saldırılarda yaklaşık 80 kız çocuğu zehirlendi. The Guardian’da yer alan habere göre, Afganistan’ın kuzeyinden bir yerel eğitim görevlisi, iki okula saldırı düzenlendiğini, neredeyse 80 kız çocuğunun zehirlendiğini açıkladı. Saldırganın “kişisel nefretiyle” hareket ettiğini söyleyen yetkili, daha fazla detay vermedi. Saldırganın, okullarda birine para vererek zehri soktuğu tahmin ediliyor.

Yetkili, “İki ilkokul da yan yana bulunuyor. Saldırgan birine zehri soktuktan sonra diğerine geçmiş. Bütün öğrenciler hastanede tedavi oldu ve şu an durumları iyi” dedi. Saldırılar Cumartesi ve Pazar günleri Sar-e-Pul vilayetinde gerçekleşti. Taliban’ın Ağustos 2021’de iktidara gelmesinden ve kadınların hak ve özgürlüklerine yönelik baskı uygulamaya başlamasından bu yana bu tür bir saldırının ilk kez gerçekleştiği düşünülüyor.

Ülkede, kızların üniversite de dahil olmak üzere altıncı sınıftan sonra eğitim almaları yasak. Kadınların da çoğunun işe ve kamusal alana girmesi yasaklandı. İl eğitim dairesi başkanı Mohammad Rahmani, zehirlenmelerin Sangcharak ilçesinde meydana geldiğini söyledi. Naswan-e-Kabod Aab okulunda 60 öğrencinin ve Naswan-e-Faizabad okulunda 17 öğrencinin zehirlendiğini söyledi.

Rahmani, bakanlığın soruşturmasının devam ettiğini ve ilk soruşturmaların, kin besleyen birinin saldırıları gerçekleştirmesi için üçüncü bir tarafa para ödediğini gösterdiğini söyledi. Kızların nasıl zehirlendiği hakkında ise bilgi vermedi. Rahmani kızların yaşlarını vermedi, ancak birden altıya kadar olan sınıflarda olduklarını söyledi. Komşu İran da, geçen yıl Kasım ayından itibaren çoğunlukla kız okullarında meydana gelen bir zehirlenme dalgasıyla sarsılmıştı. 52 okulda zararlı gazdan zehirlenen kız öğrencilerin sayısı 2 bini geçmişti. Ancak olayların arkasında kimin olabileceği veya varsa hangi kimyasalların kullanıldığı hakkında halen bir açıklama yapılmadı. Nijerya’da da Boko Haram adlı terör örgütü 2021’de 279 kız öğrenciyi okullarından alıp kaçırmış ve bir hafta boyunca esir tutmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN