Biden'dan zenginleri kızdıracak teklif: Kongre'ye detayları sundu

Biden'dan zenginleri kızdıracak teklif: Kongre'ye detayları sundu

ABD Başkanı Biden, ilk bütçe teklifini Kongre'ye sundu. Teklifte zengin Amerikalıların ödediği vergilerde büyük artış planlanıyor. Bütçede ayrıca sosyal programlar ile iklim krizi ile mücadeleye de büyük pay ayrıldı. Bütçenin kabul edilmeden önce Senato'dan onay alması gerekiyor.

Joe Biden yönetiminin Kongre'ye ilk bütçe teklifini sundu. Bütçe için Cumhuriyetçiler "Akıl almayacak kadar pahalı" yorumu yapıyor. Kongre'nin bütçe teklifi konusunda ciddi pazarlıklara sahne olması bekleniyor.

3 TRİLYON DOLARLIK EK GELİR

Teklifte kurumlar vergisi ve en zenginlere yönelik vergi artışlarıyla 3 trilyon dolarlık ek gelir yaratılsa da 2031 yılına kadar kamu borçlarının gayrisafi milli hasılanın yüzde 117'sine ulaşması öngörülüyor. Bu oran, İkinci Dünya Savaşı döneminden bile yüksek.

BBC'nin haberine göre, Önceki ABD Başkanı Donald Trump da gelirinden fazla harcama yapmış, ilk yılında 4,8 trilyon dolarlık bir bütçe yönetmişti.

BÜTÇEDE HANGİ BAŞLIKLAR VAR?

-İklim değişikliği ile mücadele için 800 milyar dolar. Buna temiz enerji yatırımları da dahil.

-3-4 yaşındaki çocuklara ücretsiz kreş için 200 milyar dolar.

-Herkese ücretsiz iki yıllık yüksekokul imkanı için 109 milyar dolar.

-Yıllık izin ve hastalık izni hakkı için 225 milyar dolar.

-Yollar ve köprüler için 115, toplu taşıma ve demiryolları için 160 milyar dolar.

-İnternet altyapısını güçlendirmek için 100 milyar dolar.

BIDEN FİKRİNİ DEĞİŞTİRDİ

Teklif tecavüz ve ensest ilişki dışında vergi mükelleflerinin parasıyla kürtaj yapılmasına getirilen yasağı da kaldırıyor.

Yıllar boyunca bu uygulamayı destekleyen Biden, geçen yıl başkanlık kampanyasında fikrini değiştirmiş ve yasağa karşı çıkmıştı.

Demokrat Parti'nin ilerici kanadı bu adımdan memnun olsa da daha muhafazakar partililerin Senato'da bunu desteklemeyebileceği belirtiliyor.

BIDEN'A 'ENFLASYON' UYARISI

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Cecilia Rouse, enflasyonda sert artışlar görüldüğünü fakat uzun vadede yüzde 2'de stabilize olmasını beklediklerini söylüyor.

Eski ABD başkanları Bill Clinton ve Barack Obama'ya danışmanlık yapan Larry Summers'ın da aralarında olduğu bazı ekonomistler, bu kadar büyük bir harcama paketinin enflasyonu artıracağı, ABD Merkez Bankası'nın bu yüzden faiz artırmak zorunda kalacağı ve bunun da büyümeyi azaltacağı uyarısında bulunuyor.

"SOSYALİSTLERİN HAYALİ"

Cumhuriyetçiler, harcamaların artmasına karşı çıkıyor. Senato'daki Cumhuriyetçilerin lideri Mitch McConnell bu planın "Sosyalistlerin hayali" olduğunu söylüyor.

Senatör Jerry Morgan ise bu bütçenin gelecek nesillere büyük bir borç bırakacağını belirtiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN