Biden’ın kırmızı çizgisine rest

Biden’ın kırmızı çizgisine rest

İsrail Başbakanı, Refah’a harekat düzenlenmesinin kırmızı çizgisi olacağını söyleyen ABD Başkanı Biden’ın Refah uyarısını ciddiye bile almadı. Milyonların sığındığı son yere ilişkin, “Oraya gideceğiz. Ayrılmayacağız” dedi. Netanyahu ayrıca bakanlara “binlerce gözaltı yerinin acilen hazırlanması talimatı” verdiğini duyurdu.

Gazze’de 7 Ekim’den bu yana kadın-çocuk demeden yüzlerce katliamın emrini veren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, en büyük destekçisi ABD’nin itirazına rağmen milyonların sığındığı Refah kentini de kana bulamaya kararlı. Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine harekat düzenlemesini ‘kırmızı çizgi’ olarak değerlendirmesine yanıt verdi.

Kendisinin ‘İsrail’e yardım etmekten çok zarar verdiğini’ söyleyen Biden’ın açıklamalarına ilişkin Axel Springer basın kuruluşuna konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu, “Başkan’ın tam olarak neyi kast ettiğini bilmiyorum. Ama İsraillilerin çoğunun arzusunun aksine özel politikalar yürüttüğümü ve bunun İsrail’in çıkarlarına zarar verdiğini kast ettiyse, o zaman iki şekilde de yanılıyor” ifadelerini kullandı.

Netanyahu, İsrail’in saldırılarından kaçan yüz binlerce Gazzelinin sığındığı Mısır sınırındaki Refah kentine ilişkin olarak, “Oraya gideceğiz. Ayrılmayacağız. Biliyorsunuz; benim bir kırmızı çizgim var. Kırmızı çizginin ne olduğunu biliyorsunuz: 7 Ekim tekrar yaşanmayacak. Bir daha asla olmayacak” dedi. Pek çok Arap liderin de İsrail’in Hamas’a karşı yürüttüğü saldırıları zımnen desteklediğini savunan İsrail Başbakanı, “Bunu anlıyorlar. Hatta sessizce aynı fikirdeler. Hamas’ın İran’ın terör ekseninin parçası olduğunu anlıyorlar” diye konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden, cumartesi günü ABD’nin MSNBC haber sitesine verdiği röportajda, Gazze’deki duruma ilişkin açıklamalarda bulunmuş, verdiği mülakatta, İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Mısır sınırında yüz binlerce Filistinlinin sığındığı Refah kentine saldırının ‘kırmızı çizgiyi’ aşacağını söylemişti.

Ancak, Biden, İsrail’e silah sevkiyatının tamamen kesilmesinin bir seçenek olmadığını sözlerine eklemişti. İsrail’in Gazze’deki harekatı hakkında da konuşan Netanyahu, Hamas güçlerinin üçte birini yok ettiklerini ileri sürdü. Saldırıların en fazla iki ay süreceğini savunan Başbakan, “Savaştaki son kısmı bitirmeye yakınız. Belki altı hafta, belki de dört” ifadelerini kullandı.

Ramazanda olası bir ateşkese de değinen Netanyahu, bu yönde yapılan müzakerelerde bir ilerleme görmediğini, rehineler serbest bırakılmadan saldırılarda ara olmayacağını söyledi. Bu arada İsrail Hükümeti Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu’nun, Tel Aviv’de bakanlarla gerçekleştirdiği toplantıda, Maliye, Savunma ve Ulusal Güvenlik Bakanlıklarına, “binlerce gözaltı yerinin acilen hazırlanması talimatı verdiği” ifade edildi.

İsrail ordusu ve İsrail İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet’in (Şabak) Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria’da 2024 boyunca binlerce kişinin alıkonacağı ve gözaltına alınacağı yönündeki değerlendirmesini sunduğu aktarılan açıklamada, 7 Ekim’den bu yana çoğu Gazze’de alıkonanlar olmak üzere yaklaşık 4 bin kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN