Kızıldeniz'deki kriz büyüyor: BM Güvenlik Konseyi'nden Husilere çağrı

Kızıldeniz'deki kriz büyüyor: BM Güvenlik Konseyi'nden Husilere çağrı

BM Güvenlik Konseyi, Rusya ve Çin'in çekimserliğine rağmen bir karar alarak, Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırılarına derhal son verilmesi çağrısında bulundu. ABD Merkez Komutanlığı gemilerin saldırılardan dolayı Güney Afrika'nın Ümit Burnu çevresinden rota belirlediklerini bunun da yolculuk süresini ve maliyetini önemli ölçüde artırdığını belirtti.

Kızıldeniz'de Husilerin ticari gemilere yönelik saldırıları tartışılmaya devam ederken BM Güvenlik Konseyi yeni bir açıklamada bulundu.

The Guardian'da yer alan habere göre, BM Güvenlik Konseyi Rusya ve Çin'in çekimserliğine rağmen bir karar alarak, Yemen'deki Husi isyancıların Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırılarına derhal son verilmesi çağrısında bulundu.

Kararda ayrıca Husilere, grubun 19 Kasım'da 25 mürettebatıyla birlikte el koyduğu İsrailli bir işadamına bağlı, Japonlar tarafından işletilen bir araç gemisi olan Galaxy Leader'ı serbest bırakması çağrısında da bulunuldu.

ABD Merkez Komutanlığı, o tarihten bu yana gemilere 26 Husi saldırısının gerçekleşmesi sonucu gemicilik şirketlerinin Güney Afrika'nın Ümit Burnu çevresinden devam etmesine neden olduğunu, bunun da yolculuk süresini ve maliyetini önemli ölçüde artırdığını söyledi.

BAKANLARDAN HUSİLERE UYARI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün BD ve İngiliz savaş gemilerinin Husiler tarafından ateşlenen 21 insansız hava aracını ve füzeyi düşürmesinin ardından yaptığı açıklamada, 'daha fazla saldırının Batı'nın askeri tepkisine yol açabileceğini' söyledi.

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps ise İngiltere, Batılı müttefikleri ve Suudi Arabistan'ın, Kızıldeniz'in güneyindeki savaş gemilerine ve ticari gemilere yönelik bir dizi saldırının "devam edemeyeceği" konusunda "hepsinin hemfikir olduğunu" belirtti. Alınan ortak karadaki Husi askeri hedeflerinin vurulması ihtimalini göz ardı etmediğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN