BM’den korkutan ‘Kahovka Barajı' tahmini: Etkilenenlerin sayısı 40 bine yükselebilir

BM’den korkutan ‘Kahovka Barajı' tahmini: Etkilenenlerin sayısı 40 bine yükselebilir

Rus işgali altındaki Ukrayna’da bulunan Kahovka Barajı'nın yıkılmasının yankıları sürerken, yıkımın insani boyutuna ilişkin endişeler korkutuyor. BM, yıkımın ardından meydana gelen selden 17 bin kişinin etkilendiğini ve bu sayının 40 bine yükselebileceğini duyurdu.

Savaşın sürdüğü Ukrayna’da Rus güçlerinin kontrolündeki Nova Kahovka kentinde bulunan Kahovka Barajı'nın yıkılmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Shabia Mantoo, barajın yıkılmasının ardından bölgedeki yerleşim yerlerinin yanı sıra 60 kilometre uzaklıktaki Herson şehrinin de su altında kalmasının dehşet verici olduğunu belirtti.

Mantoo, "Ukraynalı yetkililere göre, Herson bölgesindeki 80 kasaba ve köyün yanı sıra binlerce hektar tarım arazisi su altında veya kısmen su altında kaldı. Ukrayna hükümetinin kontrol ettiği bölgede yaklaşık 17 bin kişinin selden etkilendiği bildirildi ancak bunun yaklaşık 40 bin kişiye çıkabileceği ifade ediliyor" ifadelerinde bulundu.

yeni-sadc.jpg

Rusya'nın kontrolü altındaki bölgelerde bulunan binlerce kişinin de bundan etkilendiğini söyleyen Mantoo, "Şimdiye kadar yaklaşık 2 bin 200 kişi bölgeden tahliye edildi veya bölgeyi terk etti" diye konuştu. Mantoo, bölgede temiz su, sanitasyon ve hijyenin en önemli ihtiyaçlar olduğunu belirterek buradaki yüz binlerce kişinin içme suyuna erişemediğini kaydetti.

‘İNSANLAR ŞAŞKIN’

BM Ukrayna İnsani Yardım Koordinatörü Denise Brown ise bölgede dramatik bir durumun yaşandığını ve çok hızlı gelişen selin insanları şaşırttığını aktardı. Bölgede içme suyuna erişimde büyük sorun olduğunu söyleyen Brown, yerinden edilen insanlar için daha fazla gıda ihtiyacı olduğunu söyledi.

awdc.jpg

Brown ayrıca, yaşanan sel nedeniyle evlerin su altında kaldığını ve çevrenin tahrip edildiğini belirterek bölgenin önemli ve acil ihtiyaçları olduğunu ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN