BM’den uyarı: Kriz kontrolden çıkıyor "Su konusunda vampir gibiyiz"

BM’den uyarı: Kriz kontrolden çıkıyor "Su konusunda vampir gibiyiz"

Birleşmiş Milletler, dünyanın dört bir yanında, güvenli içme suyuna erişimi olmayan insan sayısının 2050 yılına kadar iki katına çıkacağını belirterek, su krizinin ‘kontrolden çıkabileceği’ uyarısında bulundu. Raporda dünyanın “vampirce aşırı su tükettiği, kör bir şekilde tehlikeli yolda ilerlendiği” ifade edildi.

Dünya Su Günü, 1993’ten beri her yıl 22 Mart’ta kutlanıyor ve dünyadaki su krizine dikkat çekmek için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Ancak, küresel nüfus artışı, insan faaliyetleri ve iklim değişikliği nedeniyle su kaynakları sürekli olarak azalmaya devam ediyor. Su Günü nedeniyle yayınlanan bir Birleşmiş Milletler raporu, yaklaşmakta olan küresel su krizi, aşırı tüketim ve iklim değişikliği nedeniyle “yakın bir kıtlık riski” konusunda uyarıda bulundu.

BM Dünya Su Kalkınma Raporu’nda, “Dünya vampir gibi bir aşırı tüketimle kör bir şekilde tehlikeli bir yolda ilerliyor” ifadesi kullanıldı. Dün New York’ta başlayan üç günlük toplantıya binlerce delege katılıyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “insanlığın can damarı” olan suyun “sürdürülemez su kullanımı, kirlilik ve kontrolsüz küresel ısınma” nedeniyle tükendiğini söyledi.

BM Su ve Unesco tarafından yayınlanan rapor, aşırı tüketim ve kirlilik nedeniyle “kıtlığın yaygın hale geldiği” uyarısında bulunurken, küresel ısınmanın hem bol su bulunan hem de halihazırda sıkıntıda olan bölgelerde mevsimsel su kıtlığını artıracağı uyarısında bulunuyor. Raporun baş yazarı Richard Connor, küresel nüfusun yaklaşık yüzde 10’unun “şu anda yüksek veya kritik su stresi olan bölgelerde yaşadığını” söyledi.

Su Kalkınma Raporu’na göre, bugün dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde yaklaşık 1 milyar insan su kıtlığıyla karşı karşıya ve bu sayının önümüzdeki otuz yıl içinde 1,7 milyar ila 2,4 milyara ulaşması muhtemel.

Raporda, kentsel su talebininin ise 2050 yılına kadar yüzde 80 oranında artacağı tahmin ediliyor. Bununla birlikte, rapora göre su kıtlığı kırsal alanlarda da daha sık görülmeye başlandı. Halihazırda 2 milyar ila 3 milyar insan yılda en az bir ay su sıkıntısı yaşıyor. Rapora göre dünya genelinde yaklaşık 2 milyar insan güvenli içme suyuna sahip değilken, 3,6 milyar insanın da güvenli bir şekilde yönetilen sanitasyona erişimi bulunmuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN