'Brexit sonrası İngiltere'yi kıtlık bekliyor'

'Brexit sonrası İngiltere'yi kıtlık bekliyor'

AB'den ayrılma sürecindeki İngiltere'de yayımlanan bir raporda Brexit sonrası ülkenin kıtlıkla karşı karşıya olduğu belirtildi.

Avrupa Birliği’nden ayrılık sürecinde olan İngiltere’de başbakanlık tarafından hazırlanan bir rapor, anlaşmasız Brexit yaşanması durumunda ülkenin gıda, yakıt ve ilaç kıtlığına sürüklenebileceğini ortaya koydu.

Raporda, sürecin bitiş tarihi olarak belirlenen 31 Ekim’e kadar iki tarafın da onayladığı bir anlaşmaya varılmadığı durumda ortaya çıkabilecek en olası sonuçlar değerlendirildi.

The Times'ın yayınladığı sızdırılan gizli resmi belgelere göre, İngiltere ve AB arasındaki ticareti sağlayan tırların yüzde 85’i gümrük kontrolünden geçmek için hazırlıklı olmayabilir. Bunun sonucu olarak anlaşmasız Brexit durumunda gümrüklerde 3 ay boyunca tıkanma yaşanması bekleniyor.

Rapor ayrıca, uzlaşmanın olmadığı koşulda İrlanda Cumhuriyeti ile Kuzey İrlanda arasında fiziki sınırların yeniden inşa edileceğine, bunun da ticaret açısından olumsuz sonuçlar vereceğine değiniyor.

KORKU KRALLIĞI OLUŞTURULUYOR

Basına sızan belgeler hakkında kendisine soru yöneltilen İngiliz Enerji Bakanı Kwasi Kwarteng, ülkede çok sayıda 'korku tellallığı' yapanın olduğu cevabını verdi.

Bakan Kwarteng, Birleşik Krallık'ın AB'den 31 Ekim'de ayrılmak için tamamen hazır olacağını ifade etti.

Bakan Michael Gove: Belgeler en kötü senaryoyu gösteriyor
Konu hakkında Twitter üzerinden açıklamalarda bulunan İngiliz Bakan Michael Gove ise belgelerin iddia edildiği gibi en olası sonuçları değil en kötü senaryoyu gösterdiğini açıkladı.

Anlaşmasız Brexit ihtimali için alınacak önlemlerin koordinasyonuyla sorumlu olan Bakan Gove, son üç haftada önemli adımların atıldığı bilgisini de paylaştı.

Theresa May’in istifasının ardından geçtiğimiz ay başbakanlık koltuğuna oturan Boris Johnson, anlaşmaya varılsa da varılmasa da 31 Ekim’de Avrupa Birliği’nden ayrılma isteğini defalarca dile getirdi.

Daha önce May'in kabul ettiği ancak İngiliz Parlamentosu tarafından reddedilen anlaşmayı değiştirmek için yeniden müzakere masasına oturma çağrısında da bulunan Johnson’a, Brüksel’den bugüne kadar olumlu yanıt gelmedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN