Çin zulmüne sessizlik Hindistan’a cesaret verdi

Çin zulmüne sessizlik Hindistan’a cesaret verdi

Çin'in Doğu Türkistan'da sürdürdüğü sistemli zulmü İslam ülkelerinin sessiz bakışlarla izlemesi Hindistan'a da 'örnek oldu'. Karnataka eyaletinde uygulanan başörtüsü yasağına yönelik protestoda iki kişi gözaltına alındı. Eyalet hükümetinin Müslüman öğrencilerin bir süre derslere başörtüsüz girmesini istemesi ise sert tepkilere yol açtı. Bunun bir anayasal hak olduğunu belirten eylemciler yasağın kaldırılması talebinde bulundu.

Hindistan’da başörtülü öğrencilerin okula alınmayıp ayrı bir sınıfa konulması ve sözlü tacize uğramasıyla patlak veren gerilim derinleşiyor. Protestoların çatışmalara dönüşmesi sonrası bir eyalette okullar üç günlüğüne kapandı ve konu Yüksek Mahkeme’ye taşındı.

HİNDİSTAN’DA BAŞÖRTÜSÜ GERGİNLİĞİ BÜYÜYOR

Hindistan’ın güneyindeki Karnataka eyaletinde, başörtüsü yasağına karşı düzenlenen protestoların artması üzerine bölgede eğitime ara verildi. Eyalette, bir devlet okulunda daha başörtülü Müslüman öğrencilerin derslere girmesinin yasaklanmasın ardından protesto gösterileri düzenlendi. Karnataka Başbakanı Basavaraj Bommai, eyaletteki tüm liselerin eğitime üç gün ara vereceğini belirterek sükunet çağrısında bulundu.

Eyalette, 7 Şubat’ta devlete ait yüksekokulda derslere başörtülü girmelerine izin verilmeyen Müslüman öğrenciler, ayrı sınıfa konulmuştu. Hindistan’da gazeteci Mohammed Zubair, Twitter hesabından, başörtülü öğrenci Bibi Muskan’ın üniversite bölgesinde bir grup öğrenci tarafından sözlü tacize uğradığı görüntüleri paylaştı. Zubair, paylaşımında “Müslüman kız, PES Koleji’ne geldiğinde safran şal giyen birkaç ‘öğrenci’ tarafından hırpalandı KarnatakaHijabRow.” ifadelerine yer verdi.

Sosyal medyada hızla yayılan görüntülerde, burka ile PES Üniversitesi’ne giriş yapan Muskan, diğer öğrenciler tarafından sözlü taciz ile engellenmeye çalışılıyor. Görüntüde, Hindu kültüründe kullanılan safran şal takan öğrencilerin, Hindu inancına bağlı kalmanın bir sembolü olarak kullanılan “Lord Rama’ya Zafer (Jai Shri Ram)” sloganları eşliğinde Muskan’ın üzerine yürüdüğü görülüyor.

Eyalet genelinde uzun süredir uygulanan başörtüsü yasağı, 1 Ocak’ta devlete ait Udupi Kadın Yüksekokulu’ndaki Müslüman öğrencilerin derslere başörtüsüyle girmesiyle tartışılmaya başlandı. Karnataka’da diğer okullarda da Müslüman kadın öğrencilerin başörtülü derslere girmesi üzerine, Hindu öğrenciler tepki göstererek derslere safran rengi şalla girmeye başlamıştı. Bu arada Karnataka eyaletinde, öğrencilerin başörtüsü yasakları nedeniyle eylem yaptığı üniversite civarında bıçak taşıyan 2 kişi gözaltına alındı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN