Dünya dondurma devi İsrail'in katliamlarına 'dur' dedi

Dünya dondurma devi İsrail'in katliamlarına 'dur' dedi

Ben & Jerry's, İsrail politikaları hakkındaki duruşları nedeniyle ana şirketleri Unilever ile aralarındaki gerilimleri artırabilecek cesur bir adım atarak, Gazze'de kalıcı bir ateşkes çağrısında bulundu. Şirketin yönetim kurulu başkanı Anuradha Mittal açıklamasında, "Barış, Ben & Jerry's'in temel bir değeridir ve biz bu ilkeler doğrultusunda hareket etmeye devam edeceğiz" dedi. Bu açıklama ile birlikte şirket, İsrail'e tepki gösteren yegane büyük şirketlerden biri olarak öne çıktı.

Dünyanın en büyük dondurma üreticilerinden Ben & Jerry's, İsrail katliamcı politikalarına yönelik duruşu nedeniyle, ana şirketi Unilever ile olan gerilimleri daha da artırabilecek bir adım attı. Şirket, Gazze'de kalıcı bir ateşkes çağrısında bulundu.

Financial Times'ta yer alan habere göre bu karar, dondurma üreticisinin 2021'de işgal altındaki Filistin topraklarında ürün satışını durdurma girişiminden sonra Unilever ile yaşadığı uzun süreli anlaşmazlığın bir devamı niteliğinde.

BUNU YAPAN TEK BÜYÜK ŞİRKET

Şirketin bu kararlı tutumu, global iş dünyasında nadiren rastlanan bir örnek oluşturuyor. Ben & Jerry's yönetim kurulu başkanı Anuradha Mittal, "Barış, şirketimizin temel değerlerinden biridir ve bu duruşumuzu her zaman koruyacağız" diyerek şirketin İsrail-Hamas çatışmasına ilişkin kamuoyu önünde sergilediği tutuma dikkat çekti.

dondurma-2.jpg

DAHA ÖNCE DE ANA ŞİRKETİYLE AYRIŞMIŞTI

Bu çağrı, 2021'de işgal altındaki Filistin topraklarındaki satışlarını durdurma kararı üzerine Ben & Jerry's ile Unilever arasında yaşanan uzun süreli anlaşmazlığın bir devamı olarak görülüyor. Ateşkes çağrısının şirketin İsrail faaliyetlerini yerel bir lisans sahibine satan Unilever ile arasındaki ilişkileri daha da germesi bekleniyor. Şirketin İsrail haklarının satılması karşısında Ben & Jerry's, nadiren rastlanan bir durumda, ana şirketi Unilever'e karşı dava açmıştı. Unilever, Aralık 2022'de bu davanın çözüldüğünü açıklamıştı.

Ben & Jerry's yönetimi ve paydaşları, şirketin Gazze'de kalıcı bir ateşkes çağrısında bulunma kararının, şirketin tarihine ve değerlerine uygun olduğunu vurguladı. Ben & Jerry's'in bağımsız yönetim kurulu, Unilever'in şirketi 2000 yılında satın almasından bu yana korunuyor.

ŞİRKETİN MİSYONUNA UYAN BİR ÇAĞRI

Ben & Jerry's'in bu adımı, İsrail-Hamas çatışmasına ilişkin kamuoyu önünde duruş sergileyen veya kalıcı bir ateşkesi destekleyen az sayıdaki büyük şirketten biri olarak dikkat çekiyor. Bu konuda kamuoyuna açıklama yapan diğer şirketler, tüketici tepkileriyle karşılaşırken, Ben & Jerry's'in bu hamlesi, şirketin sosyal misyonuna ve marka değerlerine olan sıkı bağlılığını gösteriyor.

STARBUCKS ÇALIŞANLARININ ÇAĞRISI BOYKOTLA SONUÇLANMIŞTI

Starbucks, çalışanlarını temsil eden Starbucks Workers United sendikasının "Filistin ile Dayanışma!" mesajını paylaşmasının ardından İsrailliler tarafından boykot edilmişti. Şirketin genel müdürü Laxman Narasimhan, sosyal medyadaki yanlış temsillerin protestolara yol açtığını belirtmişti.

UNILEVER'İN AKTİVİST BAŞKANI İSTİFA ETTİ

Yahudi insan hakları örgütü Simon Wiesenthal Merkezi, Ben & Jerry's'in ateşkes girişimini 'antisemitik' olarak nitelendirdi ve boykot çağrısında bulundu. Bu çağrının ardından, Unilever yönetim kurulu üyesi ve aktivist yatırımcı Nelson Peltz, kuruluşun başkanlığından ayrıldı.

BEN & JERRY'S: KARARI UNILEVER'DEN BAĞIMSIZ ALDIK

Ben & Jerry's'in yönetim kurulu, bu ateşkes çağrısının Unilever'den bağımsız olarak alındığını ve tüketim malları kısmının özerk bir yan kuruluş olduğunu, dondurma markasının 'sosyal misyonu' ve 'temel marka bütünlüğü' için birincil sorumluluğa sahip olduğunu vurguladı.

Unilever ise yaşanan bu gelişmeler hakkında henüz bir açıklamada bulunmadı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN