Dünya Tahran’dan çıkacak karara kilitlendi

Dünya Tahran’dan çıkacak karara kilitlendi

İdlib’de Rus savaş uçakları bombardımanlarını sürdürürken Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Tahran’a gidiyor. Rusya lideri Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile yapılacak zirvenin ana gündemi de İdlib olacak. Türkiye, bütün dünyanın nefesini tutarak takip ettiği zirvede harekatı engellemeye çalışacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Tahran’da Rusya lideri Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile yapacağı zirve dünyanın da gündeminde. İdlib’de kaosun kapılarını açan Rus saldırılarının ardından Tahran Zirvesi en önemli başlık haline geldi.  Ziyarete ilişkin Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, zirvede, Suriye ihtilafına kalıcı çözüm bulunması amacıyla, Astana mekanizması bağlamında sahada ve siyasi süreç kapsamında yürütülen ortak çabalar ele alınacak. Toplantıda, ikincisi geçen nisan ayında Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen üçlü zirvenin ardından meydana gelen gelişmelerin değerlendirilmesi ve ileriye yönelik atılabilecek adımların tespit edilmesi hedefleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve esnasında mevkidaşlarıyla gerçekleştireceği ikili ve üçlü temaslarda, İran ve Rusya Federasyonu’yla ikili ilişkilerimizin yanı sıra diğer güncel, bölgesel konuların da ele alınması öngörülüyor.  Zirvede “Suriye” meselesinin tüm detaylarıyla masaya yatırılması beklenirken, başta “İdlib” olmak üzere Suriye’deki gelişmelerle Suriye’de siyasi geçiş için atılması gereken adımların ele alınması öngörülüyor. Öte yandan, Putin ve Erdoğan aynı gün zirve toplantısı sırasında ikili bir görüşme de yapacak. Bu arada Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, salı günü İdlib’deki duruma çözüm bulunması için Türkiye ve Rusya arasında görüşme yapılmasına zaman tanınması gerektiğini vurgulamış, Erdoğan ve Putin’e, “İkinizin yapacağı telefon görüşmesi, Tahran öncesinde dahi büyük fark yaratabilir” diye seslenmişti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, cuma günü Tahran’da bir araya geleceği zirve hakkında bilmeniz gereken 4 önemli detay:

1-Tahran’daki zirveye kimler katılıyor?

İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin evsahipliğindeki zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin katılıyor.

2- Zirvede hangi konular görüşülecek?

Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov, İdlib’tdeki durumun zirvenin ana gündem maddesi olacağını teyit etti.

3- İdlib konusunda taraflar ne diyor?

Rusya ve Suriye, İdlib’in ‘teröristlerden temizlenmesi gerektiğini’ söylüyor. Son olarak Kremlin Sözcüsü Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada İdlib’i “terör beşiği” olarak nitelendirdi ve bu sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti. İran Dışişleri Bakanı Cevaz Zarif de birkaç gün önce Şam’ı ziyaret etti. Zarif burada yaptığı açıklamada, İdlib gibi bölgelerde kalan teröristlerin yok edilmesi gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, havadan operasyon düzenlenmesi halinde “katliam” yaşanabileceği konusunda uyarmış, ”Burada 3,5 milyon insan var. ABD Rusya’ya, Rusya ABD’ye topu atıyor. Ama, Allah göstermesin, buralara füzeler yığdırılacak olursa çok ciddi bir katliam yaşanır” demişti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da olası bir operasyonun ardından 2 milyon kişinin daha Türkiye’ye sığınabileceğini ifade etti.

4- Dünyanın tutumu ne?

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, İdlib’in “kan gölüne” dönebileceği uyarısında bulundu. ABD Başkanı Donald Trump da 100 binlerce kişinin hayatını kaybedebileceğini ve Suriye Devlet Başkanı Esad’ın “pervasızca saldırmaması” gerektiği ifade etmiş “İdlib’te siviller ölürse Amerika buna çok sinirlenir” demişti. Avrupa Birliği Dışişleri Bakanı Federica Mogherini, İdlib’e yönelik bir askeri operasyonun ciddi bir insani kriz çıkarabileceği uyarısı yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN