En büyük tehlike beyaz göç

En büyük tehlike beyaz göç

Türkiye yıllarca emek verip yetiştirdiği parlak beyinlerini ve ülkeye gelen kalifiye yabancıları batıya kaptırıyor. Almanya’nın “Çalışmaya gel, aileni de getir” adımından sonra Kanada da sağlıkçılara kalıcı oturum vadetti. ‘Beyaz göç’e yabancı teşvikleri karşısında nitelikli iş gücü kaybını önleyecek adımlar hayati zorunluluk haline geldi.

BM’nin 2022 verilerine göre Türkiye, 3.6 milyon ile bir kez daha en fazla mülteci barındıran ülke oldu. İran üzerinden Türkiye’ye giriş yapan Afgan ve Pakistanlı kaçakların demografik özellikleri endişe yaratırken vasıflı Türklerle birlikte yabancılar da batının yolunu tutuyor. İktidar Suriyeli iş gücüne, Afgan çobana ihtiyaç olduğunu savunuyor ancak batılı başkentler Türkiye’nin parlak beyinlerini ve vasıflı yabancıları ülkelerine çekmeye çalışıyor. Almanya’nın ardından Kanada da sağlıkçılar için çalışma başlattı.

SEÇİMDEN SONRA GİDİŞ TALEBİ ARTTI

Erdoğan’ın “Giderlerse gitsinler” çıkışı sonrası “Yuvanıza dönün” çağrısı yaptığı doktorlardan 2 bin 685’i geçen yıl iyi hal belgesi talep etti. Bu sayı 15-31 Mayıs arasında 144’e yükseldi. Almanya’nın vasıflı işçilerin göç etmesini kolaylaştıran adımı sonrası Kanada da sağlıkçı açığını kapatmak üzere harekete geçti. Yeni göçmenlik programı ile dünyadan iki bin sağlıkçıya davet yollanacağını duyuran Kanada, çalışanlara daimi ikamet sunulacağını da açıkladı.

İLK SEBEP EKONOMİ İLK DURAK ALMANYA

Doktor, mühendis, akademisyen göçünün başlıca sebepleri ekonomi, üniversitelerin araştırma imkanları ve toplumsal sorunlar olarak sıralanıyor. Son olarak Alman Konrad Adenauer Vakfı’nın 2023 Türkiye Gençlik Araştırması da 18-25 yaş arası gençlerin yüzde 63’ünün tercih imkanı verilse başka bir ülkede yaşamak istediğini ortaya koydu. Yüzde 47, gitme sebebinin yaşam koşullarını yükseltmek olduğunu belirtti. Ülke tercihinde ilk üç sırayı Almanya, ABD ve İngiltere aldı.

3006krt01a-tum.jpg

Türkiye’ye son yıllarda Afganistan’dan Pakistan’a, Suriye’den Irak’a, Afrika’dan Orta Asya’ya kadar pek çok ülkeden göç edenlerin akınına uğrayanların bir numaralı uğrak yeri haline geldi. BM’nin 2022 verilerine göre Türkiye, 3.6 milyon ile bir kez daha en fazla mülteci barındıran ülke oldu. 12 yıl önce başlayan Suriyelilerin göçü Türkiye’yi en fazla mülteci barındıran ülke konumuna getirdi. Bu durum iktidar ile muhalefet arasında sert tartışmalara neden olurken Türkiye’nin asıl sorunu olan ‘beyin göçü’ süreçte giderek büyüdü. Gelinen noktada ise Türkiye yıllarca emek harcayarak yetiştirdiği parlak beyinlerini peyder pey Batı ülkelerine kaptırır duruma geldi.

İKİ SANDIK ARASI 144 DOKTOR GİTTİ

Bu beyin göçü en fazla sağlık alanında dikkat çekiyor. Yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle özlük haklarını yeterli bir şekilde alamadıklarını belirten doktorlar son yıllarda sağlık alanındaki şiddet vakalarının da artmasıyla başta AB olmak üzere Batı ülkelerinin yolunu tutmaya başladı. Gelişmeler siyasette de tartışma yarattı. Olayın muhalefet tarafından sürekli gündemde tutulması sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan Recep Tayip Eredoğan “Giderlerse gitsinler” çıkışında bulundu. Bu çıkış sonrası ‘Beyaz göç’ arttı. Ancak seçime yakın süreçte Erdoğan “Yuvanıza dönün” çağrısı yaptı. Bu çağrının pek etkili olmadığı belirtildi. Zira geçen yıl yaşanan süreçte 2 bin 685 doktorun yurt dışına gittiği belirtildi. Sadece bu yıl 15-31 Mayıs arasında Türk Tabipleri Birliği’nden ‘iyi hal belgesi’ alıp giden doktor sayısı 144’e yükseldi.

KANADA VE ALMANYA’DAN TEŞVİK

Türkiye’nin parlak beyinleri daha iyi bir hayat için Batı’nın yolunu tutarken Batı üleklerinden de bunu teşvik eden adımlar bir birini takip ediyor. Almanya’nın vasıflı işçilerin göç etmesini kolaylaştıran adımı sonrası Kanada da sağlıkçı açığını kapatmak üzere harekete geçti. Yeni göçmenlik programı ile dünyadan iki bin sağlıkçıya davet yollanacağını duyuran Kanada, çalışanlara daimi ikamet sunulacağını da açıkladı.

DAİMİ OTURUM HAKKI VERİLECEK

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Sean Fraser ile Sağlık Bakanı Jean-Yves Duclos’un ortak yazılı açıklamasında, dünya genelindeki sağlık çalışanlarından durumu uygun olanlara Kanada’da yerleşip çalışmaları için davetiye gönderileceği belirtildi. Kanada sağlık sektörünün benzeri görülmemiş eksikliklerle karşı karşıya olduğu aktarılan açıklamada “Kanada’daki toplulukların sağlık çalışanlarına ihtiyacı var. Bu zorluğa yanıt vermeye yardımcı olmak için ekonomik göçmenlik programı Ekspres Giriş’te yeni değişiklikler yapıldı. Artık Kanada Hükümeti, belirli alanlardan belirli becerilere, eğitime veya dil becerisine sahip adaylara Kanada’da daimi ikamet başvurusunda bulunmaları için davetiye gönderecek’’ ifadelerine yer verildi. Davetiye ile göçmen alımı kapsamında, doktor, hemşire, diş hekimi, eczacı, fizyoterapist ve optometrist alınacağı belirtilirken, ilk etapta 500 sağlık çalışanının davet edileceği kaydedildi. 2. etapta 5 Temmuz’da başlayacak ve 1.500 sağlık çalışanı davet edilecek.

EN BÜYÜK SEBEP EKONOMİK SIKINTI

Doktor, mühendis, akademisyen göçünün başlıca sebepleri ekonomi, üniversitelerin araştırma imkanları ve toplumsal sorunlar olarak sıralanıyor. Son olarak Alman Konrad Adenauer Vakfı’nın 2023 Türkiye Gençlik Araştırması da 18-25 yaş arası gençlerin yüzde 63’ünün tercih imkanı verilse başka bir ülkede yaşamak istediğini ortaya koydu. Yüzde 47, gitme sebebinin yaşam koşullarını yükseltmek olduğunu belirtti. Ülke tercihinde ilk üç sırayı, Almanya, ABD ve İngiltere aldı. ‘Beyaz göç’e yabancı teşvikleri karşısında nitelikli iş gücü kaybını önleyecek adımların atılması hayati zorunluluk olarak öne çıktı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN