Erdoğan ziyareti ana gündem: Almanya şimdiden gerildi

Erdoğan ziyareti ana gündem: Almanya şimdiden gerildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cuma günü Almanya’ya yapacağı ziyaret Almanya’da şimdiden yoğun gündem oldu. Almanya hem Erdoğan’a İsrail karşıtı söylemi için açık tavır sergilemek, hem de mültecilerin AB’ye geçişini engellemek ve geri kabul etmek için ikna etmek peşinde.

KARAR / ALMANYA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’ya yapacağı ziyaret öncesinde Alman kamuoyunda ziyaret gerilimi yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Olaf Scholz la birlikle Almanya Türkiye milli takımları arasında oynanacak maçı birlikte izleyecekleri program ise muhtemelen gerçekleşmeyecek. Resmen açıklanmasa da bu karşılaşmada Scholz’un Erdoğan’a eşlik etmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

ERDOĞAN'IN İSRAİL ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Alman medyasındaki haberlerde hemen hemen istisnasız Erdoğan’ın İsrail karşıtı söylemleri dolayısıyla görüşmelerin gerilimli geçeceği yazılıyor. Ziyaretin bir skandala dönüşme endişesi de dile getiriliyor. Başbakan Olaf Scholz ziyaret hakkında Salı günü yaptığı açıklamada direk Erdoğan’ın ismini anmadan “İsrail’e yapılan suçlamalar absürt.‘‘ dedi. Hamas’ı terör organizasyonu olarak nitelendiren Scholz buna vurgu yapacağını söyledi.

hg.jpg

İsrail’in kendisini savunmasının sadece hak değil bir görev de olduğunu söyleyen Scholz İsrail’in insan hakları hukukuna uyduğunu belirtti. İsrail’in bir demokrasi olduğuna dair hiçbir şüphenin olmadığını da söyleyen Scholz “Bunu her görüşmemizdi, her fırsatta söyleyeceğiz‘‘ diyerek görüşme öncesi Almanya’nın sergileyeceği tavrı dile getirdi.

Erdoğan’ın iş gezisinde öncelikli olarak AB mülteci paketi ve İsveç’in NATO üyeliği konuşulacak. Almanya, Türkiye ile AB arasındaki mülteci anlaşmasının yenilenmesini istiyor. Yunanistan da bu anlaşmanın yenilenmesi peşinde. Bu anlaşmaya göre Türkiye’den AB’ye gidip de iltica başvurusunda bulunanların başvuruları kabul edilmemesi durumunda yeniden Türkiye’ye gönderilmesi ve Türkiye’den AB’ye yasadışı geçişlerin engellenmesi öngörülüyor. Ancak Türkiye 2020’den beri mültecileri geriye kabul etmiyor.

AB'DEN 10 MİLYAR DOLAR YARDIM SÖZÜ

Berliner Morgenpost’da yer alan habere göre Erdoğan‘dan 2016 yılınnda Türkiye ile AB arasında yapılan anlaşmanın yenilenmesi istenecek. AB Türkiye’ye bu zamana kadar mültecileri AB’ye göndermemek ve Türkiye’de barınmalarını temin etmek için 10 milyar dolar yardım sözü verdi. Ankara’ya ikna edebilmek için yeni milyarlık yardımlar ve Türk vatandaşlarına vize kolaylığı pazarlık konusu olacak.

Alman medyasındaki haber ve yorumlarda Erdoğan karşıtı bir hava hakimken, Almanya’nın Türkiye’ye AB’ye gelmesi muhtemel milyonlarca mülteciyi tuttuğu, Ukrayna Rusya savaşında başta buğday anlaşması olmak üzere arabuluculuk ve Ortaoğu’da muhtemel arabuluculuk gibi gerekçelerle bağımlı olduğu vurgusu yapılıyor. Erdoğan’ın da Türkiye’deki ekonomi kriz nedeniyle Almanya ile ekonomik ilişkileri arttırmak peşinde olduğu dile getiriliyor

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN