Evrenin bilinmeyen yüzde 95’ini çözecek

Evrenin bilinmeyen yüzde 95’ini çözecek

İsviçre’deki dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısında çalışan araştırmacılar yeni ve çok daha büyük bir süper çarpıştırıcı için teklif sundu. Onaylanması halinde mevcut dev makineden üç kat daha büyük olacak çarpıştırıcıyla evrenin bilinmeyen yüzde 95’ine dair yeni bilgiler elde etmek amaçlanıyor.

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinden (CERN) bilim insanları, İsviçre’de inşa edilecek “Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı (FCC)” adı verilen “yeni dev parçacık hızlandırıcı” ile evrenin bilinmeyen yüzde 95’ine dair yeni bilgiler elde etmeyi amaçlıyor.

BBC’nin haberine göre, nükleer fizikçiler, evrenin nasıl çalıştığına dair daha kapsamlı fikir verecek yeni parçacıkları keşfetmek amacıyla CERN’de, dünyanın en büyük “süper çarpıştırıcısının” inşa edilmesine dair teklifte bulundu. Teklif kabul edildiği takdirde inşaat maliyeti 17 milyar sterline ulaşacak “Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı’nın (Future Circular Collider-FCC)”, CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’ndan (LHC) 3 kat büyük ve çok daha gelişmiş olacağı kaydedildi.

Yeni çarpıştırıcıyı “güzel makine” olarak nitelendiren CERN Genel Direktörü Fabiola Gianotti, “Bu, insanlığın evrene dair bildiklerimizle ilgili temel fizik sorularını yanıtlamada ileriye doğru muazzam adımlar atmasına olanak sağlayacak bir araç. Bunu yapabilmek için bu soruları yanıtlayacak daha güçlü bir araca ihtiyacımız var.” ifadesini kullandı.

Gianotti, yer çekiminin tersi etki gösteren, evrendeki galaksiler gibi büyük gök cisimlerini birbirinden ayıran, “karanlık enerji” adı verilen kuvvet ve tespit edilemeyen ancak varlığı yerçekimi sayesinde hissedilen “karanlık maddeye” dair keşifler için daha büyük olan FCC’ye ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, bu karanlık parçacıkların keşfinin, evrenin nasıl çalıştığına dair daha kapsamlı yeni bir teorinin bulunmasını sağlayacağını kaydetti.

FCC, 2 aşamada inşa edilecek ve ilk aşama, 2040’ların ortalarında devreye girecek ve elektronlar birbirine çarpıştırılacak. İkinci aşama da 2070’lerde başlayacak, mevcutlardan daha güçlü, henüz icat edilememiş gelişmiş mıknatıslar gerektirecek ve söz konusu hızlandırıcıda, elektronlar yerine daha ağır protonlar kullanılarak yeni parçacıklar aranacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN