İtalya’nın yeni başbakanı Giorgia Meloni Temsilciler Meclisi'nde konuştu: Faşist değilim, Başkanlık Sistemi’ne ihtiyaç var

İtalya’nın yeni başbakanı Giorgia Meloni Temsilciler Meclisi'nde konuştu: Faşist değilim, Başkanlık Sistemi’ne ihtiyaç var

İtalya’da geçen ay yapılan seçimleri kazanan aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri Partisi’nin lideri Giorgia Meloni başbakan olarak ilk konuşmasını dün parlamentoda yaptı. Meloni hükümet programını açıkladığı konuşmasında Batı’ya ve yabancı yatırımcılara güven vermeye çalışırken, ülkeye yarı başkanlık sistemi getirmeyi planladıklarını da söyledi. Meloni, "Faşist değilim, Başkanlık Sistemi’ne ihtiyaç var" dedi.

İtalya’nın ilk kadın ve faşist rejimden bu yana ilk aşırı sağcı lideri olan Meloni, başbakan olarak ilk konuşmasında her iki konuya da değindi. Siyasete neo-faşist hareketlerde giren ve faşizmle arasına mesafe koymamakla eleştirilen Meloni, "Bana karşı araç olarak kullanılan iddianın aksine, anti-demokratik rejimlere karşı hiçbir zaman sempati veya yakınlık hissetmedim. Bu faşizm de dahil olmak üzere tüm rejimler için geçerli." diye konuştu.

Meloni’nin gençliğinde faşist diktatör Benito Mussolini’yi övdüğü ve ‘’Ne yaptıysa İtalya için yaptı’’ dediği bir video, seçim kampanyasında tekrar gündeme gelmişti. Başbakan Meloni dün Temsilciler Meclisi’nde yaptığı konuşmada, seçim kampanyasındaki vaatleri arasında yer alan başkanlık sistemine geçiş planını da tekrarladı.

AVRUPA MERKEZ BANKASI’NI ‘TEFECİLER KOMİTESİ’ OLARAK TANIMLADI

Fransa’dakine benzer bir yarı başkanlık sistemi önereceklerini açıklayan Meloni, geçmişte bazı merkez sol partilerin de benzer bir sistemi savunduğunu hatırlattı. Geçmişte Avrupa Birliği’ne (AB) sert eleştiriler yönelten, ortak para birimine karşı çıkan, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası’nı ‘tefeciler komitesi’ diye tanımlayan Meloni konuşmasında AB’ye ve genel olarak Batı’ya bağlılık sözü de verdi. Rusya’nın Ukrayna işgali konusunda da daha önce de olduğu gibi NATO çizgisine destek verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN