Fransa’da sıcaklarla mücadelede sıra dışı yöntem: Pencereler tebeşirle beyaza boyanıyor

Fransa’da sıcaklarla mücadelede sıra dışı yöntem: Pencereler tebeşirle beyaza boyanıyor

Aşırı sıcakların etkili olduğu Fransa’da vatandaşlar, evlerini serin tutmak için pencereleri tebeşir bazlı karışımla beyaza boyamaya ve bazı durumlarda alüminyum folyo ile kaplamaya başladı. Uzmanlar, bu yöntemlerin güneş ışınlarını yansıtarak iç mekân sıcaklığını düşürmeyi amaçladığını belirtiyor.

Fransa’da etkisini artıran aşırı sıcak hava dalgaları, vatandaşları düşük maliyetli ve alışılmışın dışında serinleme yöntemlerine yöneltti. Ülkede birçok kişi, evlerini daha serin tutabilmek için pencerelerini “Blanc de Meudon” adı verilen tebeşir tozuyla beyaza boyamaya başladı. Bazı evlerde ise güneş ışığını engellemek amacıyla pencerelerin alüminyum folyoyla kaplandığı görüldü.

“Blanc de Meudon” olarak bilinen kalsiyum karbonat bazlı toz, suyla karıştırılarak cam yüzeylere uygulanıyor. Oluşan beyaz tabaka, güneş ışınlarını yansıtarak iç mekânların daha serin kalmasına yardımcı oluyor.

KLİMA KULLANIMINA KARŞI BASİT ÇÖZÜM

Uzmanlara göre bu yöntemin temelinde, açık renkli yüzeylerin güneş ışığını emmek yerine geri yansıtma özelliği bulunuyor. Kalsiyum karbonatın yüksek yansıtıcılığı sayesinde özellikle ultraviyole ve kızılötesi ışınların etkisi azaltılarak iç ortam sıcaklığının düşmesi hedefleniyor. Bu uygulama, klima kullanımına alternatif basit ve düşük maliyetli bir çözüm olarak öne çıkıyor.

fransa-folyo.jpg

Sıcak hava dalgalarının etkisiyle birlikte ülkede benzer uygulamaların yaygınlaştığı, Güney Avrupa’daki geleneksel açık renkli yapı kültürüyle paralellik gösterdiği belirtiliyor. Son yıllarda çatıların beyaza boyanmasına dayanan “cool roofing” uygulamalarının ardından, cam yüzeylerin de benzer şekilde korunması dikkat çekiyor.

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN