Fransa'daki yeni emeklilik düzenlemesi Türkiye'deki EYT'yi tartışmaya açtı

Fransa'daki yeni emeklilik düzenlemesi Türkiye'deki EYT'yi tartışmaya açtı

Fransa'da hazırlanan yeni emeklilik reformu yasasına göre 2029'dan sonra ülkede 42 yıl yerine 44 yıl çalışan ve 62 yaş yerine 64 yaşına gelen emekli olacak. İnfial yaratan karar nedeniyle ülke genelinde protestolar düzenlendi. Bu yaşananlar Türkiye'deki EYT'yi de tartışmaya açarken, 'Sürdürülebilir emeklilik reformu mümkün mü?' sorusunu gündeme getirdi.

Fransa'da hazırlanan yeni emeklilik reformu yasası ülke genelinde infiale neden oldu. Tüm Fransa'da çalışanlar sokaklara çıktı. 2029'dan sonrasını kapsayacak yasaya göre ülkede 42 yıl yerine 44 yıl çalışan ve 62 yaş yerine 64 yaşına gelen emekli olacak. Fransızlar bu yasayı protesto etti. Emmanuel Macron hükümetine sert tepki gösterdi.

Bu yaşananlar yıllarca verilen mücadele sonrası Türkiye'de kazanılan EYT'nin önemini bir kez daha ortaya koyarken sürdürülebilir sistemlerin de ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Ancak uzmanlar 20-25 yıl çalışmaya verilen emekliliğin gelecek nesillerin omuzlarına kaldıramayacakları bir borç yükü bıraktığını belirtti.

'HESABIMIZI DOĞRU YAPMALIYIZ'

Fransa'da yaşananları değerlendiren uzmanlar, EYT'nin Türkiye'de popülist ve oy kaygısıyla yapıldığını savunarak “20- 25 yılda emeklilik hakkı verirseniz gelecek kuşakların üzerlerine kaldıramayacakları bir borç yükü yüklemiş olursunuz. Dengeyi fazla bozmadan en insancıl çözümü bulmak daha akıllıca olur. Fransızlar 42 yıl yerine 44 yıl çalışmamak için sokaklara açıktı. Hesabımızı doğru yapıp kuşaklar arası dayanışmayı sağlamlaştırıp, sürdürülebilirliğini garantileyip, gelecek kuşaklara, çocuklarımıza ve torunlarımıza yaşayabilir, yaşanabilir bir emeklilik sistemi bırakmalıyız. Yoksa yine olan en alttakilere olur ve yazık olur” görüşünü ifade etti.

FRANSA'DA TARTIŞILAN REFORM NEYİ GETİRİYOR?

Fransa'da 2029 yılında yürürlüğe girmesi beklenen emeklilik reformu yasasına göre tam emekli olmak için 43 yıl çalışmış olmak ve 62 yaşını doldurmanız gerekmekte. Eğer tüm bu şartları yerine getirmezseniz de, aldığınız ücretlerinizin en iyi 25 yılın ortalamasının ancak yarısını alarak emekli oluyorsunuz.

Ayrıca Fransa'da kariyer sonunda sistematik olarak 'Kıdem tazminatı' diye bir prim ödemesi de bulunmamakta ve yeni getirilecek kanun değişikliği ile, eğer 43 yıl çalışmayı tamamlayamamışsanız net bin 100 euroluk 'minimum emeklilik' ücreti için 67 yaşınızı beklemeniz gerekmekte.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN