Google Maps’le kara saldırısı tahminleri: İsrail dijital haritaların kullanımını kısıtlattı

Google Maps’le kara saldırısı tahminleri: İsrail dijital haritaların kullanımını kısıtlattı

Google Maps gibi dijital haritalar üzerinden sıra dışı trafik yoğunluğu tespit edilerek kara saldırılarını önceden görmek mümkün. İsrail Ordusu Gazze’ye saldırmadan önce Google Maps ve Appel Maps’in bölgedeki harita hizmetlerini sınırlandırılmasın talep etti. İki şirkette bu talebi kabul etti.

KARAR HABER MERKEZİ

Google Maps üzerinden izlenebilen trafik yoğunluğu askeri bir saldırının işareti olabiliyor. Jeffrey Levis ismindeki bir askeri uzman 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya-Ukrayna sınırındaki sıra dışı trafik yoğunluğunu Google Maps üzerinden tespit etmiş ve bunu Twitter’den yayımlayarak savaşın başlamak üzere olduğunu açıklamıştı.

İnternet üzerinden izlenen dijital haritaların orduların hareketliliği hakkında fikir verebileceği gerçeği üzerine İsrail Ordusu da Gazze Şeridi’ne kara saldırısına başlamadan önce Google ve Apple’dan bölgedeki harita hizmetlerini sınırlamalarını talep etti. Bloomberg’de yer alan habere göre İki internet devi de bu talebi kabul etti. Bölgede Google Maps, Waze (Google’ın ikinci bir harita hizmeti) ve Apple Maps üzerinden İsrail ve Gazze’deki trafik durumu ve yoğunluk hakkında aktüel bilgi verilmiyor.

Google, trafik durumunu tespit edebilmek için Google Maps kullanıcılarının yeri ve hareketleri hakkındaki bilgileri topluyor. Bu bilgiler aslında faydalı bir hizmet ancak savaş durumunda taraflar bu bilgilerle stratejik hamleler yapabiliyor. Google Ukrayna Savaşı’nda da yerel yönetimlerle görüşerek harita hizmetlerinde kısıtlamalar yapmıştı.

Google yetkilileri Gazze Şeridi’ndeki kısıtlamalarla ilgili olarak Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada ‘’ Tıpkı daha önceki çatışma durumlarında olduğu gibi bölgede gelişen olaylara reaksiyon olarak, bölgedeki kitlelerin güvenliğini için, Gazze ve İsrail’de geçici olarak aktüel trafik durumu ve trafik bilgilerini devre dışı bıraktık’’ dedi. Yetkili güzergah ve mesafe bilgilerinin halen verildiğini sözlerine ekledi. Apple, gazetenin sorularına cevap vermezken bölgede verdiği harita hizmetlerinde kısıtlamalar olduğu gözlemlendi.

Jeffrey Lewis Rusya’nın Ukrayna’ya yapacağı saldırıyla ilgili önce gelen uydu resimlerini Google Maps verileri ile kıyaslamış ve savaşın başlangıcını doğru olarak tahmin etmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN