Haçlı terörü

Haçlı terörü

Kara cuma... Yeni Zelanda’da ırkçı canavarlar, ibadet eden insanları gözlerini kırpmadan katletti. Vahşeti canlı yayınlayan caninin manifestosundaki Müslümanlara ve göçmenlere yönelik nefret dolu mesajlarda ‘haçlı’ motifleri dikkat çekti. Popülizmle beslenen karanlık zihinlere karşı tüm dünyanın aynı safta durmasının gerekliliği vahşi katliamla bir kez daha ortaya çıktı.

Yeni Zelanda’nın Christchurch kasabasında iki camiye silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda cuma namazı için camilere toplanan 49 kişi hayatını kaybetti. Saldırıyı sosyal medya üzerinden canlı yayımlayan Brenton Tarrant isimli nazi ve arkadaşlar arkalarıdna da 74 sayfalık bir metin bırakarak Müslümanları hedef gösterdi, aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel, Londra Belediye Başkanı Sadık Han’ın da olduğu liderleri de tehdit etti.

Dünya ve özellikle Batı son yıllarda hızla yükselen Nazizmin kanlı baskınıyla sarsıldı. İskoç asıllı Avustralya vatandayı Brenton Tarrant isimli Nazi ve üç işşilik faşist örgütlenmesi Yeni Zellanda’da Cuma namazı için toplanan Müslümanları hedef aldı. Eş zamanlı saldırılarını Facebook üzerinden canlı olarak yayınlayan teröristler 49 kişiyi katletti 40 kişiyi de yaraladı. Yaralıların 20’sinin durum ağır. Saldırıdan hemen sonra sosyal medyadan canlı yayına devam eden saldırdan, saldırıyı aslında Christchurch’ün yaklaşık 30 kilometre güneybatısında bulunan bir kasabadaki camiye yapmayı planladığını belirtiyor. Fakat bu Al Noor ve Linwood camilerinin kiliseden dönüşürüldüğünü fark edince bunun bir saygısızlık olduğunu düşündüğü için buraya yaptığını belirtiyor.

SALDIRGAN TERÖRİST, ÖLENLER BİZDEN

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern saldırılarla ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında “Yeni Zelanda tarihinin en kara günü” ifadesini kullandı. Ardern “Bu saldırıyı ancak terör saldırısı olarak açıklayabiliriz” dedi. Saldırıyı en sert şekilde kınadığını söyleyen Ardern “Bu insanlar Yeni Zelanda’yı evleri olarak seçtiler. Burası onların evi. Onlar, biziz. Ama bu saldırıyı gerçekleştiren kişiyse bizlerden biri değil” dedi. Başbakan Ardern, saldırganların poliste kayıtları bulunan ya da takip listesinde olan kişiler olmadığını da belirtti.

Olayın ardından polisin, saldırıya karıştıkları gerekçesiyle biri kadın, 4 kişiyi gözaltına aldığı açıklandı. Saldırganlardan biri, camiye girerek Cuma namazı kılanların üzerlerine ateş açma anını sosyal medyadan canlı yayınladı. 28 yaşındaki saldırgan, saldırı öncesinde yayınladığı manifestoda, saldırıyı Christchurch ve Linwood’ta gerçekleştireceklerini ve buradaki camileri hedef alacaklarını duyuruyor. Yeni Zelanda’yı hedef almasının nedeninin de dünyadaki uzak noktaların dahi yoğun bir göçmen akına açık olmadığını göstermek olduğunu belirtiyor.

BİLDİRİDE TÜRKLERE ÖZEL NOT

Saldırganın Youtube sayfasında yayınladığı bildiride “Türklere” başlıklı bir bölüm de yer alıyor. Saldırgan bu bölümde, “Kendi topraklarınızda huzur içerisinde yaşabilirsiniz ve size bir saldırı olmayabilir. Boğaz’ın doğu tarafında. Ama eğer Avrupa yakasında Boğaz’ın batı tarafında bir yerde yaşamaya kalkışırsanız, sizi öldüreceğiz ve hamamböcekleri gibi topraklarımızdan süreceğiz. Konstantinopolis için geliyoruz. Şehirdeki her bir camiyi ve minareyi yok edeceğiz. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinopolis daha önce olduğu gibi Hristiyanların olacak” ifadelerini kullandı.

PATLAYICI DOLU ARAÇLAR YAKALANDI

Saldırılardan biri El Nur Cami’nde diğeriyse Linwood Mescidi’nde düzenlendi. Hayatını kaybedenlerden en az 30 kişinin El Nur Camii’nde, diğer kişilerinse Linwood Mescid’inde olduğu açıklandı. Yeni Zelanda Başbakanı hayatını kaybedenler arasında baba, oğul ve kardeşler, akrabalar olduğunu söyledi.

Polis saldırganların olay yerine silah ve mühimmat dolu araçlarla geldiklerini kullandıkları araçlarda çok sayıda patlayıcı ele geçirildiğini açıkladı. Görgü tanıkları saldırganlardan birinin kurşun geçirmez yelek giydiği kask taktığını belirtiliyor.

NORVEÇLİ KATİL BREİVİK’E SELAM

Saldırgan geride bıraktığı manfiestosunde her ne kadar bir örgütsel bağı olmadığını savunsa da Norveç’te 477 genci katleden Andreas Breivik isimli Nazi teröriste selam göndermesi dikkat çekti. Terörist Brenton’ın Avrupa’daki diğer ırkçı gruplarla sanal ağlar üzerinden mesajlaştıkların Breivik ile ise özel bir kanalla iletişim kurduklarını söylmesi dikkat çekti.

ABD BAŞKANI TRUMP’A ÖVGÜ

İslam dünyasını tehdit eden saldırganın ABD Başkanı Dolad Trump’a sıcak mesajlar vermesi de dikkat çekti. Terörist 74 sayfalık bildirisinde Trump için “Beyaz ırkın yeniden bir üstün kimlik kazanmasını sağladı” değerlendirmesi yapıyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: İNSANLIĞIN TAMAMI TEHDİT ALTINDA

“Dünya’da uzunca bir süredir yükselişi seyreden ve hatta teşvik edilen İslam düşmanlığı bu saldırıyla bireysel taciz çizgisini geçerek toplu katliam boyutuna ulaşmıştır. Saldırının uzun bir planlamanın ve motivasyonun sonucu olduğu dolayısıyla fevri bir davranış denilerek geçiştirilemeyeceği bellidir. Ülkemizi, milletimizi ve şahsımı da hedef alan katilin temsil ettiği anlayışın, batı toplumlarını bir kanser gibi hızla ele geçirmeye başladığı açıktır. Kaldı ki ülkemi dahi Anadolu ve Batı olarak  ayırmak suretiyle orada da kendine has değerlendirmeleri yapan ortada gerçekten bir terörist bir katil var. Şayet derhal önlem alınmazsa bu kötü gidişin ürünü felaket haberlerine yenilerinin eklenmesi kaçınılmazdır. Tüm dünyayı özellikle de batı ülkelerini insanlığın tamamını tehdit eden bu tehlikeli gidişe karşı süratle tedbir almaya davet ediyoruz.”

11. CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL: YENİ KATİLLERE FIRSAT VERİLMESİN

“Yeni Zelanda’da az sayıda bulunan Müslüman nüfusuna bile tahammülü olmayıp onlarca kişiyi camide katleden bu canileri lanetliyorum. Önemli olan dünyanın her tarafında olabilme riski olan bu tip olaylara ve yeni katillere fırsat vermemektir.”

ESKİ BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU: BATI FAŞİST DAMARLA YÜZLEŞMELİ

Yeni Zelanda’da Cuma namazı sırasında işlenen barbar katliam bir kaç radikalin istisnai cinayeti olarak görülemez. Yaşananlar Batı’da yükselen ırkçılığın, İslam düşmanlığının ve bunlara liderler ve medya tarafından sessiz kalınmasının acı bir sonucudur. Batı dünyası kendi içindeki beyaz ırkçılıkla, faşist damarla yüzleşmedikçe; siyasi liderlerin ve basının ikiyüzlülüğü ve örtülü/açık desteği sürdükçe benzeri acıların yaşanması ne yazık ki kaçınılmaz.

CHP LİDERİ KEMAL KILIÇDAROĞLU: AVRUPA HAREKETE GEÇMELİ

İnsanlığa karşı büyük bir terör suçu işlendi Yeni Zelanda’da. Camide namaz kılanlara teröristler ateş açtı!  İslamofobinin, nefret dilinin büyütülmesi karşısında çaresizliği kabul etmiyoruz. Bu konuda batılı ülkeleri ödevlerini yapmaya, İslam ülkelerini kendi aralarındaki çatışmaları sonlandırıp barış içinde yaşamaya çağırıyoruz.

HDP EŞ BAŞKANI PERVİN BULDAN: NEFRET SUÇLARINI BİRLİKTE YENERİZ

İnsanlığın nefret cinayetlerini ve suçlarını yenecektir. Yeni Zelanda’da iki camiye yapılan ırkçı ve faşist saldırıyı kınıyorum. Yeni Zelanda halkının ve İslam dünyasının başı sağ olsun.”

İYİ PARTİ LİDERİ  MERAL AKŞENER: CANİCE VE VAHŞİCE SALDIRI

“Yeni Zelanda’da Nur Camisi’ne yapılan İslam karşıtı bu canice saldırıyı lanetliyorum.

MHP GENEL BAŞKANI DEVLET BAHÇELİ: IRKÇILIK KORKUNÇ SEVİYELERE GELDİ

“Tablo korkunçtur ve tablo insanlık vicdanını harap etmiş, hüsrana sürüklemiştir. Irkçılığın geldiği aşama korkunç seviyelerdedir. Türk ve İslam değerlerini hedef alan teröristlerin karanlık emelleri alarm verici düzeydedir. Ümit ederim ki,ülkemizde inançlarımızla alay edip karalamaya teşebbüs eden çevreler mezkur terör saldırısından ders alır, sonuç çıkartır.” 

SP LİDERİ TEMEL KARAMOLLAOĞLU: CENABI HAK BU ZALİMLERİN CEZASINI VERECEK 

“Yeni Zelanda’da iki camiye hunharca saldırı yapıldı. 50 civarında Müslüman kardeşimiz şehit edildi. Cenabıhak elbette bu zalimlerin cezasını verecek.” 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA LİSTEDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan teröristin suikast listesinde Camiye saldıran teröristin, nefret manifestosunda hazırladığı suikast listesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Londra Belediye Başkanı Sadık Han gibi isimler de yer aldı. Terörist, manifestosunda, Erdoğan’a ilişkin “insanlarımızın en eski düşmanı ve Avrupa’daki en büyük İslami grubun lideri” ifadelerini kullanırken, Avrupa’da yaşayan Türkleri “etnik düşman” şeklinde tanımladı.

ABD BAŞKANI TRUMP: TANRI HEPİMİZİ  KORUSUN

“Camilere yönelik saldırı sonrası Yeni Zelanda halkına en samimi duygularımı ve iyi dileklerimi sunuyorum. 49 masum insan şuursuzca öldürüldü ve birçoğu da yaralandı. ABD Yeni Zelanda’nın yanındadır. Tanrı hepimizi korusun.”

ALMANYA BAŞBAKANI MERKEL: TERÖR MAĞDURLARI İÇİN YASTAYIZ

“Yeni Zelanda’da huzur içinde ibadet edilen camide, ırkçı nefret nedeniyle öldürülenler için yas tutuyorum. Bu tür teröre karşı, yan yana duruyoruz.” 

AVRUPA BİRLİĞİ: BU SALDIRI HEPİMİZE YAPILDI

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Yeni Zelanda’daki terör saldırılarında hayatını kaybedenlere başsağlığı diliyoruz. İbadethanelere yapılan saldırılar hepimize yapılmış sayılır.” ifadesini kullandı. AB’nin Yeni Zelanda’yla tam dayanışma içinde olduğunu kaydeden Mogherini, bu zor dönemde terörle mücadele dahil her alanda iş birliğini artırmaya hazır olduklarını belirtti. Mogherini, “Bu tür saldırılar tüm uluslararası toplumla birlikte küresel sorunlar olan terörizm, aşırıcılık ve nefretle mücadele kararlılığımızı artırıyor.” değerlendirmesinde bulundu. 

FRANSA CUMHURBAŞKANI MACRON: TERÖRİZME KARŞI ORTAK MÜCADELE

“Dualarım Yeni Zelanda’daki Christchurch camilerine yönelik yapılan ağır saldırının kurbanları ve sevdikleri ile birlikte. Fransa, her türlü aşırıcılığa ve dünyadaki terörizme karşı partner ülkeler ile birlikte mücadele ediyor”

İNGİLTERE BAŞBAKANI THERESA MAY: TİKSİNDİRİCİ  TERÖR SALDIRISI

“Britanya adına Christchurch’deki korkunç terör saldırısından sonra tüm Yeni Zelandalılara en derin taziyelerimi sunuyorum. Düşüncelerim bu tiksindirici şiddet eyleminden etkilenenlerledir.” 

RUSYA LİDERİ PUTİN: BU SUÇA KARIŞANLAR HESAP VERMELİ

“Dua için toplanan sivillere yapılan saldırı, iğrençlik ve acımasızlıkla şok yaratıyor. Bu suça karışan herkesin hak ettiği cezayı almasını umuyorum.

19-03/16/saf1.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN