Hawaii yangınlarından iki gün sonra çıkan kitap komplo teorilerini ateşledi

Hawaii yangınlarından iki gün sonra çıkan kitap komplo teorilerini ateşledi

Hawaii yangınlarından iki gün sonra Amazon Kindle'ın en çok satanlar kategorisinde zirveye çıkan bir kitap, yayıncılık dünyasını karıştırdı. Yangınların hemen ardından yayımlanan bu kitap, 'Nasıl bu kadar hızlı yazılmış olabilir?' sorusuyla komplo teorilerini ateşledi.

8 Ağustos'tan bu yana Hawaii'nin Maui adası, feci orman yangınlarıyla sarsıldı. Hayatını kaybedenlerin sayısı 100'ü geçerken bin kişinin de hala kayıp olduğu açıklandı. Pek çok ihmal iddialarıyla ismi anılan yangınların gündeminde bu kez gizemli yazara sahip bir kitap var.

Oksijen gazetesinin Forbes'tan aldığı habere göre; yangınlardan iki gün sonra Amazon Kindle en çok satanlar kategorisinin zirvesine çıkan Fire And Fury: The Story of the 2023 Maui Fire And Its Implications For Climate adlı kitap şüpheleri artırdı. Kitabın yazarı hakkında çok az tanımlayıcı bilgiler mevcutken bir kitabın nasıl bu kadar çabuk yazılabileceği de akıllarda soru işaretleri bıraktı.

YANGINLARDAN HEMEN SONRA YAYINLANDI

Kitap, ölümcül yangınlardan sadece 2 gün sonra yani 10 Ağustos'ta, 8-11 Ağustos'taki hadiselerin kronolojisini çıkarma iddiası ile yayınlandı. Amazon'un, 'Hawaii tarihindeki en yıkıcı orman yangınlarından birinin ve küresel iklim krizini ele alma konusundaki acil ihtiyacı nasıl ortaya çıkardığının sürükleyici ve göz açıcı bir anlatımıdır.' şeklinde tanımladığı kitap, okurların anında ilgisini çekti ve hava durumu bölümü kitap kategorisinde 'en çok satanlar' olarak listelendi.

kitap.jpg

YAZAR BİLGİSİ: 'BAHSETMEK İSTEMİYORUM'

Dr. Miles Stone tarafından yazıldığı iddia edilen kitabın yazar bilgilerinde sadece 'Bahsetmek istemiyorum' yazması ayrıca dikkat çekti. LexisNexix aramasına göre; kayıtlarda böyle bir kişi görünmüyor. Googlereads yazar sayfasında da sadece 3 aylık bir zamanda yayınlanmış bir düzineden fazla kitap kaydedildiği görüldü. Kitapların isimleri ise şu şekilde: The Life Story of Hunter Biden: The President’s Son - A life Of Tragedy, Drama, Addiction And Scandal ve Nicholas Sparks Life Story Book: A Walk Through His Memories, Challenges, and Achievements.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ ÇEKTİ

E-kitap ve karton kitaplı çeşitleri bulunan 44 sayfalık kitaba Amazon'da hepsi 1 yıldız olmak üzere 21 değerlendirme yapıldı. Kitaba yapılan 'hatalı ve duyarsız' ve 'tamamen çöp' gibi yorumlarının ardından Amazon yorumları sadece onaylı alıcılarla sınırladı.

X kullanıcıları kitap hakkında; 'Üzgünüm. Bir kitap yazmanın ne kadar sürdüğünü biliyorum. Ne oluyor?', 'Wow! Dr Miles Stone medyum olmalı' ve 'Bana kitabın Amazon'da nasıl yayınlandığını açıklayın. Kitap neredeyse yangınlar başlamadan önce yayınlandı!' gibi yorumlar yaptı. Okurlar kitabın yazılma ve yayınlanma hızını göz önüne alarak yapay zeka tarafından yazıldığını iddia ettiler.

2023/08/16/hawaii-5.jpg

'TEHLİKE İŞARETLERİYLE DOLU'

Yazarların kendi kitaplarını kendi yayınladığı BookLaunchers şirketinin pazarlama müdürü Saray Bean, Forbes’e yaptığı açıklamada, kitabın listeleme sayfasının bu tarz yayıncılığa aşina olanlar için tehlike işaretleriyle dolu olduğunu söyledi. Yazarın biyografisinin olmaması, kötü eleştiriler, sayfa sayısının az olması ve hızlıca yayınlanması komplo teorilerini ateşledi. Kitabın kapak ve künye sayfasında da bilgi eksiklikleri olduğu sadece bir palmiye ağacıyla yanmakta olan genel bir ev fotoğrafının var olduğu söylendi.

Bean, kitap yapay zeka kullanılarak yazılmış olsa bile kopyayı düzenlemek, bilgileri incelemek için insan dokunuşunun gerektiğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN