Hedefte yargı reformu var: İsraillilerin ‘cumartesi protestoları’ devam ediyor

Hedefte yargı reformu var: İsraillilerin ‘cumartesi protestoları’ devam ediyor

İsrail Başbakanı Netanyahu yönetimine karşı son beş haftadır her hafta sonu ülkenin dört bir yanında sokaklara dökülen insanlar, aşırı sağcı iktidarın yargı reformuna karşı çıkıyor. On binlerce İsrailli, iktidarın mahkemeler üzerindeki kontrolünü artıracak olan yargı reformunun demokrasiyi tehdit ettiğini savunurken, reformla ilgili teklifler yarın görüşülmeye başlanacak.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun aşırı sağ hükümetiyle meclisten geçirilmesi planlanan yargı reformunun ülke yargısı üzerinde siyasi kontrolü artıracağı düşünülürken, ülke halkı son beş haftadır her cumartesi gerçekleştirdikleri protestolara devam etti.

Aralarında avukatların da bulunduğu bazı çevrelerin şiddetli tepkisini çeken reform planı, İsrail toplumunda derin olan siyasi bölünmeleri genişleterek iş dünyası liderleri arasında endişelere yol açtı.

‘DEMOKRASİYİ ORTADAN KALDIRACAK’

Protestocular, hükümetin adli atamalar üzerindeki siyasi denetimi sıkılaştıracak ve Yüksek Mahkeme'nin hükümet kararlarını bozma yetkilerini sınırlayacak planları hayata geçirmeyi başarması halinde İsrail demokrasisinin baltalanacağını söylüyor.

Tel Aviv kentindeki bir protestoda yer alan 70 yaşındaki Illan Bendori, Reuters’a, "Demokrasiye karşı olduğuna inandığımız ve İsrail demokrasisini ortadan kaldırmak için ellerinden gelen her şeyi yapacak olan Netanyahu yönetimindeki İsrail hükümetine karşı gösteri yapmak için buradayız" dedi.

isisss.jpg

Reformla ilgili tekliflerin mecliste yarın görüşülmeye başlanması planlanırken, eylemciler halkı protestolara ve grevlere çağırıyor. İsrail merkezli N12 haber sitesi, yayınladığı bir ankette İsraillilerin yüzde 62'sinin önerilen yargı planlarının ya durdurulmasını istediğini ortaya koydu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN