İran, Hürmüz Boğazı'nda deniz tatbikatı başlattı

İran, Hürmüz Boğazı'nda deniz tatbikatı başlattı

İran, Hürmüz Boğazı ve Umman Denizi'nde, BAE ile egemenlik ihtilafı bulunan Nazaat Adaları yakınlarında iki gün sürecek geniş kapsamlı bir deniz tatbikatı başlattı.

İran, Hürmüz Boğazı, Umman Denizi ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile ihtilaflı Nazaat Adaları bölgesinde (Ebu Musa ile Büyük Tunb ve Küçük Tunb adaları) iki gün sürecek deniz tatbikatı düzenliyor.

Mehr Haber Ajansı, Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri tarafından yapılan yazılı açıklamayı yayımladı.

Açıklamada, "Hürmüz Boğazı, Umman Denizi ve Nazaat Adaları (Ebu Musa ile Büyük Tunb ve Küçük Tunb adaları) bölgesinde 2 gün sürecek 'Şehit Muhammed Nazıri' deniz tatbikatı başlatıldı." ifadeleri kullanıldı.

Devrim Muhafızları Ordusu Kara Kuvvetleri, 1 Aralık günü, Tebriz yakınlarındaki Şebister kırsalında, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyesi ülkelerin katılımıyla 5 gün sürecek "Sehend 2025 Ortak Terörle Mücadele Tatbikatı"nın başlatıldığını duyurmuştu.

İRAN İLE BAE ARASINDAKİ ADALAR ANLAŞMAZLIĞI

Hürmüz Boğazı'na yakınlığı ve bölgedeki petrol potansiyeli sebebiyle stratejik konumda yer alan Ebu Musa ile Büyük Tunb ve Küçük Tunb adalarıyla ilgili İran ve BAE hakimiyet iddiasında bulunuyor.

Adalar 1971'e kadar İngiliz işgali altındaydı. Kasım 1971'de İngiltere'nin adaların kontrolünü BAE'ye devrederek çekilmesinin hemen ardından İran adalarda hakimiyeti ele geçirdi. BAE, adalara askeri güçlerini konuşlandıran İran'ı "işgalci" olarak niteliyor.

Adalar üzerindeki haklarının tarihsel olarak çok eskilere dayandığı tezini ileri süren İran, adaların geçici olarak 1903'te İngilizlerin eline geçtiğini ve 1971'de iade edildiğini dolayısıyla "o tarihte henüz kurulmamış olan BAE'nin hakimiyet iddiasında bulunamayacağını" savunuyor.

BAE ise adalardaki hak iddiası doğrultusunda Arap ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN