İran ile Mısır arasında ön anlaşma: Ortadoğu’nun iki küskünü daha barışıyor

İran ile Mısır arasında ön anlaşma: Ortadoğu’nun iki küskünü daha barışıyor

Son dönemde Arap ülkeleriyle İsrail’in yaptığı anlaşmalar ve İran’ın Suudi Arabistan’la barışmasının ardından 40 yıldır küskün olan İran ile Mısır arasında ilişkilerin yeniden kurulması için ön anlaşma yapıldığı kaydedildi.

Ortadoğu’da bulunan ülkeler birbirleriyle olan krizleri çözmeye devam ediyor. İran ile Mısır'ın 40 yıldan uzun süredir çoğunlukla maslahatgüzar seviyesinde tutulan ilişkileri yeniden tesis etmek için ortak bir komite oluşturulması konusunda ön anlaşmaya vardığı öne sürüldü.

Suudi Arabistan merkezli Al Arabiya televizyonunda çıkan habere göre, İran ile Mısır, ilişkileri yeniden tesis etmek için ortak bir komite oluşturulması konusunda uzlaştı. Haberde daha fazla bilgi verilmezken her iki taraftan da konuyla ilgili henüz resmi açıklama gelmedi.

DEVRİK ŞAH PEHLEVİ İLİŞKİLERİ KOPARMIŞTI

İran ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler, 1979'da Kahire'nin devrik İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi'ye iltica hakkı tanıması ve İsrail ile Camp David Barış Anlaşması'nı imzalaması nedeniyle kopmuştu. O tarihten bu yana iki ülke arasındaki ilişkiler genellikle düşük düzeyde kalmıştı.

İran ile Mısır arasında arabuluculuk yapan Umman Sultanı Heysem bin Tarık, mayıs ayında kısa süre arayla Kahire ve Tahran'ı ziyaret etmişti. İran lideri Ali Hamaney, 29 Mayıs'ta yaptığı bir konuşmada, Tahran ile Kahire arasındaki ilişkilerin normalleşmesini memnuniyetle karşılayacaklarını belirtmişti.

Bunun ardından İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de 40 yılı aşkın süredir çoğunlukla maslahatgüzar seviyesinde tutulan Mısır ile ilişkilerin geliştirilmesi için Dışişleri Bakanlığı’na talimat vermişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN