"İran, Suriye'deki siyasi süreci tüm gücüyle desteklemektedir"

"İran, Suriye'deki siyasi süreci tüm gücüyle desteklemektedir"

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, "İran, Suriye'deki siyasi süreci tüm gücüyle desteklemektedir" dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, "Anayasa Komitesi toplantısının, Suriye krizinin çözümünü sağlayacak siyasi süreçte esaslı adımların atılması için bir başlangıç olmasını temenni ediyoruz. İran, Suriye'deki siyasi süreci tüm gücüyle desteklemektedir." diye konuştu.

Musevi, Suudi Arabistan ile İran arasındaki müzakereleri, Suriye Anayasa Komitesini ve Barış Pınarı Harekatı'nı AA muhabirine değerlendirdi.

Suriye Anayasa Komitesinin ilk toplantısını 30 Ekim'de İsviçre'nin Cenevre kentinde yapacağını hatırlatan Musevi, "Anayasa Komitesi toplantısının, Suriye krizinin çözümünü sağlayacak siyasi süreçte esaslı adımların atılması için bir başlangıç olmasını diliyoruz. Siyasi süreçte sağlam ve güçlü adımlar atılmalıdır. İran, Suriye'deki siyasi süreci tüm gücüyle desteklemektedir."
ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN GÜVENLİK ENDİŞELERİ ANLAŞILIR"

İran'nın komitenin oluşumunu ve hazırlık sürecini desteklediğini belirten Musevi, bölgedeki gelişmelerin anayasanın hazırlanmasına olumsuz bir etki yapmamasını temenni etti.

Suriye'nin kuzeyindeki krizin başından itibaren Astana sürecinin etkili bir ülkesi ve Suriye'deki ateşkesin garantörlerinden biri olan İran'ın, gerginliğin mevcut bölgesel anlaşmalar çerçevesinde düşürülmesi için olumlu bir rol oynamaya çaba gösterdiğini savunan Musevi, "Türkiye'den askeri yollara başvurmaktan sakınmasını istedik. Türkiye, sahip olduğu güvenlik endişelerine
dayanarak askeri operasyonu başlattı ve bunun geçici bir süre için olduğunu açıkladı. Türkiye'nin bu güvenlik endişeleri anlaşılırdır ancak İran bunun çözümünü askeri adımlarda görmemektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Çözümü müzakere, diyalog ve barışçıl yollarda gördüklerini ve sorunun tüm taraflar arasındaki müzakerelerle çözülmesi için gayret gösterdiklerini aktaran Musevi, "İran; Türkiye ve Suriye'nin endişelerini giderecek, halklara yardımcı olacak ve gerginliğin düşürülmesine hizmet edeceğine inandığı her türlü çabaya katılacak ve destekleyecektir. İran, bu noktada tüm tarafların görüşlerini birbirine yaklaştırmak için yardımcı olacaktır." dedi.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN