İran'da eylemler sürüyor: Amini protestolarında ilk idam cezası

İran'da eylemler sürüyor: Amini protestolarında ilk idam cezası

İran'da 2'inci ayını dolduran Mahsa Amini protestoları devam ederken, İran yargısı ise aylar sonra ülkede süren protestolara ilişkin ilk idam kararını verdi. Protestolarda gözaltına alınan ve tutuklanan eylemcinin kimliği açıklanmazken, eylemciye ise, ülkede en büyük suç kabul edilen 'Allah'ın düşmanı' suçlaması yöneltildi.

Yargının internet sitesinde yayımlanan açıklamaya göre protestolar sırasında Tahran'da 'hükümet binasını ateşe vermek, kamu düzenini bozmak, ulusal güvenliği tehlikeye atmak' suçlarından yargılanan bir kişi idama mahkum edildi.

Euronews'in Mizan Online'ın derlediği haberine göre, protestolarla bağlantılı olarak idam cezasına mahkum olan kişinin kimliği açıklanmadı.

'ALLAH'IN DÜŞMANI' SUÇLAMASI YÖNELTİLDİ

İdam cezası alan kişinin aynı zamanda "Allah'ın düşmanı olmak ve yeryüzünde bozgunculuk yapmak" suçlarından suçlu bulunduğu belirtildi. İran yasalarına göre "Allah'ın düşmanı" suçlaması en ağır suçlardan birisi.

İran medyası, Tahran'daki bir başka mahkemenin de beş kişiyi "ulusal güvenliğe karşı suç işlemek" ve "kamu düzenini bozmak" suçlarından beş ila 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdığını aktardı.

272 MİLLETVEKİLİNDEN CEZA ÇAĞRISI

Kasım ayının başlarında İran'da 272 milletvekili, yargı başkanına bir mektup yazarak protestolara katılanlara en ağır cezaların verilmesini talep etti. İran'da, kıyafet kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla Tahran'da 'ahlak polisi' tarafından tutuklanan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'deki ölümünün ardından ülke çapında protestolar başlamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN