ABD’nin İran havacılık sektörüne yönelik yaptırımlarını sertleştirmesinin ardından bölgede yeni bir gerilim başlığı ortaya çıktı. İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Muhsin Rızai, İran devlet televizyonu IRIB’ye yaptığı açıklamada, Washington’ın yaptırımlarına katılarak İran havayolu şirketlerinin uçuşlarını durduran komşu ülkeleri hedef aldı.
Rızai, “Eğer uçuşlarımızı yasaklar ve Amerika ile iş birliğine girerseniz sizin havalimanlarınızda da uçuş olmaz. Amerika’nın yanında durursanız biz de seyirci kalmayız” ifadelerini kullandı. Reuters, Rızai’nin sözlerini komşu ülkelerin havalimanlarının işleyişini hedef alan doğrudan bir uyarı olarak aktardı.
ABD’DEN İRAN HAVAYOLLARINA 23 EYLÜL BASKISI
Gerilimin arkasında ABD Hazine Bakanlığı’nın İran havacılık sektörünü hedef alan yeni yaptırım baskısı bulunuyor. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, İran havayolu şirketlerine yakıt, yer hizmetleri, iniş hizmetleri veya bilet satışı sağlayan şirketlerin ikincil yaptırımlarla karşılaşabileceğini açıklamıştı.
Bessent, yeni yaptırımların 23 Eylül itibarıyla İran havayolu şirketlerinin uluslararası operasyonlarını ciddi biçimde sınırlandırmasını hedeflediklerini söylemişti.
ABD yönetimi, İranlı havayolu şirketlerinden bazılarının askeri lojistik faaliyetlerde kullanıldığını savunuyor. İran ise Washington’ın tek taraflı yaptırımlarını yasa dışı olarak nitelendiriyor.
TÜRKİYE’DE THY, AJET VE PEGASUS İRAN SEFERLERİNİ DURDURDU
ABD’nin yeni yaptırım hamlesinin etkileri Türkiye’de de görülmeye başladı. Türk Hava Yolları, AJet ve Pegasus’un İran’a yönelik seferleri 21 Eylül’den itibaren durduruldu. THY ve AJet’in rezervasyon sistemlerinde Mart 2027’ye kadar İran uçuşu görünmezken, Pegasus’un da İran hatlarını rezervasyon sisteminden çıkardığı bildirildi.
THY’den Iran International’a konuşan bir yetkili, Mart 2027’den sonra uçuşların yeniden başlayacağının da garanti olmadığını söyledi.
MAHAN AIR DE TÜRKİYE UÇUŞLARINI ASKIYA ALDI
İran’ın en büyük özel havayolu şirketlerinden Mahan Air'in de İstanbul ve Ankara seferleri 21 Eylül’den itibaren ikinci bir duyuruya kadar durduruldu.
Reuters, Türkiye ve Umman’ın ABD ile yapılan görüşmelerin ardından Mahan Air’in kendi ülkelerine yönelik uçuşlarının durdurulması konusunda adım attığını bildirmişti.
İRAN UÇUŞLARINA BÖLGEDE PEŞ PEŞE KISITLAMA
ABD’nin yaptırım baskısının ardından Azerbaycan, Irak, Gürcistan, Türkiye ve Umman’da İran bağlantılı uçuşlarda iptaller ve kısıtlamalar yaşandı. Wall Street Journal, İran havacılık sektörünün bölge genelinde yakıt, yer hizmetleri ve havalimanı erişimi konusunda giderek daha fazla engelle karşı karşıya kaldığını bildirdi.
