Hollanda kamu yayıncısı NOS’un haberine göre, gece yarısı İran’ın Lahey Büyükelçiliği binasına bir grup tarafından taşlı saldırı düzenlendi. Saldırganların, büyükelçilik alanının çitini aşmaya çalıştığı ve binaya daha fazla zarar vermeyi hedeflediği belirtildi.
Olay yerine müdahale eden güvenlik güçleri, saldırıyla bağlantılı 4 kişiyi gözaltına aldı. Yetkililer, saldırı nedeniyle büyükelçilik binasında ciddi bir hasar oluşmadığını, gözaltına alınan kişilerin kimliklerine ilişkin ise bilgi paylaşılmadığını bildirdi.
Saldırının ardından Hollanda polisi, İran Büyükelçiliği binası ve çevresinde geçici olarak ek güvenlik önlemleri aldı. Haberde, Hollanda genelinde İran kökenli gruplar tarafından son günlerde çok sayıda eylem ve protesto düzenlendiği bilgisine de yer verildi.
HOLLANDA’DAN İRAN’A DİPLOMATİK TEPKİ
Olaydan bir gün önce Hollanda geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı David Van Weel, İran’daki protestoların bastırılma biçiminden duyulan endişeleri iletmek üzere İran’ın Lahey Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığına çağırdıklarını açıklamıştı. Van Weel, aynı zamanda İran’a yönelik ek yaptırımları desteklediklerini kamuoyuna duyurmuştu.
İRAN’DAKİ PROTESTOLAR SÜRÜYOR
İran’da protestolar, 28 Aralık 2025’te yerel para biriminin döviz karşısında yaşadığı ciddi değer kaybı ve derinleşen ekonomik sorunlar nedeniyle Tahran Büyük Çarşı’da başladı ve kısa sürede ülke geneline yayıldı.
ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), bugün yayımladığı raporda, gösteriler nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 147’si emniyet görevlisi olmak üzere toplam 2 bin 550’ye yükseldiğini duyurdu. İran makamları ise can kayıpları ve yaralanmalara ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmadı.
