IŞİD'in esir aldığı altı Ezidi kadın kurtarıldı

IŞİD'in esir aldığı altı Ezidi kadın kurtarıldı

IŞİD'in 2014'te esir aldığı kadın ve çocuklardan 6’sı dokuz senenin ardından kurtarılarak Erbil’e götürüldü. Ezidi insan hakları savunucusu Nadia Murad, duyurduğu haberde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ve Türkiye’ye teşekkür etti.

IŞİD'in esir aldığı altı Ezidi kadın, sekiz buçuk sene sonra kurtarıldı. Ezidi Soykırımı'ndan kurtulmuş isimlerden biri olan Nobel Barış Ödülü sahibi Nadia Murad, kadınların 2014'te Suriye ve Irak'ta esir alındığını açıkladı. Murad'ın açıklamasında, kadınların kurtarılması konusunda Türkiye'ye de teşekkür etmesi dikkat çekti.

Haberi 'Nadia'nın Girişimi' (Nadia's Initiative) isimli vakfının internet sitesinden ve Twitter hesabından duyuran Murad, altı kadının henüz reşit olmadıkları 2014'te IŞİD tarafından kaçırılarak Suriye ve Irak'tan çıkarıldıklarını, sekiz buçuk yıl sonra, cumartesi sabahı kurtarıldıklarını duyurdu. Açıklamada, kadınların ailelerine kavuşmak üzere uçakla Erbil'e götürüldükleri ve psikolojik destek aldıkları belirtildi.

'TÜRK YETKİLİLER ÖNEMLİ BİR ROL OYNADI'

Murad, esir alınan Ezidi kadınların kurtarılması için bir ofis kuran Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani'ye teşekkür etti. Nadia Murad'ın, Türkiye'ye de teşekkür etmesi dikkat çekti. Ancak Murad, Türkiye'nin kurtarma operasyonunda ne gibi bir rol oynadığını açıklamadı; "Aynı zamanda, bu kadınların güvenliğe kavuşturulmasında önemli bir yol oynayan Türk yetkililerin desteğine de müteşekkiriz" ifadeleriyle yetindi.

Türkiye'nin operasyonda rol oynadığı ayrıntısı vakfın internet sitesinde yer alırken, Murad'ın Twitter hesabından ayrıca yaptığı açıklamada Türkiye'den söz edilmedi.

'KADINLARI EVE HÂLÂ DÖNDÜREBİLİRİZ'

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Kaçırılan ve köleleştirilen Ezidi kadın ve çocukların kurtarılması devam eden bir insani kampanya ve bu altı kadının yaklaşık dokuz sene sonra aileleriyle yeniden biraraya gelmesi, daha fazlasının da bulunabileceği yönünde bize umut veriyor. Hâlâ kayıp olduklarını bildiğimiz diğer kadın ve çocukları aramaya devam ediyoruz. Bu uğraşta uluslararası ortaklardan yardım istiyoruz. Kaçırılan kadınları eve döndürebiliriz ve döndürmeliyiz."

IŞİD'in Ağustos 2014'te Irak'taki ilerlemesi ve çok sayıda kenti ele geçirmesi sırasında birçok güvenlik gücü bölgeden çekilmişti. IŞİD'in Musul'u kontrol altına alması sonucunda, Şengal'in kadim halkı Ezidiler örgütle savunmasız biçimde karşı karşıya kalmıştı. IŞİD militanları bu tarihte Şengal'deki köylere saldırmış, 6 binden fazla Ezidi'yi esir almıştı. Örgüt çoğu erkek binlerce kişiyi kurşuna dizmiş; binlerce kişi Şengal Dağı'na ve Türkiye sınırına kaçmıştı.

Birleşmiş Milletler, 2016 yılında yaptığı açıklamada yaşananları 'soykırım' olarak adlandırdı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin parlamentosu da 3 Ağustos’u 'Ezidi Soykırımı Günü' olarak ilan etti. Son olarak Almanya, Ezidi Soykırımı'nı tanıdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN