ABD, Donald Trump’ın başkan olmasının ardından birçok Avrupa ülkesiyle fikir ayrılıklarına düşerken, İspanya basını, savunma harcamaları için 12 milyar dolarlık harcama yapacaklarını bildiren hükümetin ABD yapımı F-35 uçaklarını alma planlarını rafa kaldırdığı bildirdi.
El Pais'in İspanya hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre İspanya, F-35'lerin üreticisi ABD merkezli Lockheed Martin ile yapılan görüşmeleri süresiz olarak askıya aldı.
Öte yandan İspanya, Eurofighter gibi Avrupalı alternatiflere yöneldi ve bunları değerlendiriyor.
FONUN YÜZDE 85’İ AVRUPA ÜRETİMİNE GİDECEK
İspanya hükümeti nisanda 12,126 milyar dolarlık savunma harcama planını onaylamış ve gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 2'sini savunma ve güvenlik alanına ayırma taahhüdü vermişti.
Ancak Madrid'in bu fonların yüzde 85'ini Avrupa'da yapılan askeri sistemlere kanalize etme kararıyla ABD'de üretilen F-35'lerin alınması ulusal savunma öncelikleri ile çatışmış oldu.
