İsrail, BM İnsan Hakları Konseyi'nden çekildi

İsrail, BM İnsan Hakları Konseyi'nden çekildi

ABD’nin ardından İsrail, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nden çekildiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'ne yönelik eleştiriler artarken, İsrail de ABD'nin izinden giderek konseyden çekildiğini duyurdu. ABD, önceki gün konseyden çekildiğini açıklamıştı. İsrail, özellikle konseyin İsrail'e yönelik eleştirilerini ve kararlarını "tek taraflı ve adaletsiz" olarak nitelendirerek bu adımı attığını belirtti.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa’ar, sosyal medya platformu X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “İsrail, Başkan (ABD Başkanı Donald) Trump’ın BM İnsan Hakları Konseyi’ne katılmama kararını memnuniyetle karşılıyor. İsrail, ABD’ye katılıyor ve BM İnsan Hakları Konseyi’ne katılmayacak” ifadelerini kullandı.

KONSEYİN İŞLEYİŞİ ÜZERİNDEKİ ETKİLER ARTIYOR

ABD Başkanı Donald Trump, önceki gün BM İnsan Hakları Konseyi’nden çekilmesini öngöre başkanlık kararnamesini imzalamıştı. Kararname ayrıca, ABD’nin BM’nin Filistinli mülteciler için kurduğu yardım ajansı UNRWA’ya ek fon sağlamasını da yasaklıyordu.

Cenevre merkezli İnsan Hakları Konseyi, İsrail ve ABD’nin çekilmesinden önce beş bölgesel grup arasında dağıtılmış 47 üye devletten oluşuyordu. Konsey, dünya genelinde insan haklarının korunması ve ihlallerin incelenmesiyle görevli bir BM organı. ABD ve İsrail’in konseyden çekilmesinin konseyin işleyişini doğrudan durdurmasa da birkaç önemli etkiye yol açabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN