İstanbul’da anlaşma yapılmıştı: Rusya-Ukrayna 25 yaş altı esir takasına başladı

İstanbul’da anlaşma yapılmıştı: Rusya-Ukrayna 25 yaş altı esir takasına başladı

İstanbul’daki müzakerelerde varılan anlaşmalar gereği Rusya ile Ukrayna arasında 25 yaş altı savaş esirlerin ilk takası gerçekleşti. Takasta, yaralılar ve genç askerler serbest bırakılırken, sürecin önümüzdeki günlerde aşamalar halinde devam etmesi bekleniyor.

Rusya ile Ukrayna arasında 2 Haziran’da İstanbul’da sağlanan mutabakat doğrultusunda, 25 yaş altı savaş esirlerinin ilk takası yapıldı. Her iki taraf da karşılıklı olarak genç askerlerin serbest bırakıldığını doğruladı.

basliksiz-10

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, takasın başladığını ve önümüzdeki günlerde birkaç aşamada daha devam edeceğini duyurdu. Zelenskiy, “Evlatlarımız evlerine dönüyor. Esaretten kurtulanlar arasında hem yaralılar hem de genç askerler bulunuyor. Süreç oldukça karmaşık ve birçok hassas detayı barındırıyor. Görüşmeler hemen her gün sürüyor. Herkesin evine dönebilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, İstanbul’da varılan mutabakatın insani boyutuna dikkat çekerek, anlaşmanın tam anlamıyla uygulanmasını beklediklerini ve sürece katkı sağlayan tüm taraflara teşekkür etti.

basliksiz-11

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı da yaptığı açıklamada, anlaşma kapsamında 25 yaş altındaki Rus askerlerinin ilk kafilesinin iade edildiğini, aynı şekilde Ukraynalı askerlerin de ülkelerine gönderildiğini belirtti. Açıklamada, “Serbest bırakılan askerler şu anda Belarus’taki geçici merkezlerde bulunuyor. Kendilerine gerekli tıbbi ve psikolojik destek sağlanmakta. Tedavi ve rehabilitasyon süreçleri için yakında Rusya’ya nakledilecekler” denildi.

Her iki taraf da takas edilen asker sayısına dair herhangi bir rakam açıklamazken, sürecin gizliliğine dikkat çekildi.

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN