İtalya'dan Kovid sertifikası kararı: Randevular tavan yaptı

İtalya'dan Kovid sertifikası kararı: Randevular tavan yaptı

İtalya'da hükümetin bazı mekan ve etkinliklere giriş için Kovid sertifikası kararı sonrası aşı randevuları tavan yaptı. Tüm bölgelerde aşı randevuları bir günde yüzde 15-200 arasında arttı.

İtalya, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında geliştirilen aşının etkili olabilmesi için bazı mekan ve etkinliklere giriş için "Kovid sertifikası" şartı getirdi. İtalyan hükümetin bu kararı sonrası aşı randevuları tavan yaptı. Hükümetin koronavirüs krizi yönetimine getirdiği özel komiser General Francesco Paolo Figliuolo, tüm bölgelerde aşı randevularının bir gün içinde yüzde 15-200 arasında arttığını açıkladı.

NERELERE AŞISIZ GİRMEK YASAK?

BBC Türkçe'nin Roma muhabiri Övgü Pınar'ın haberine göre, İtalya Bakanlar Kurulu'nun bu hafta aldığı karar doğrultusunda 6 Ağustos'tan itibaren restoranların kapalı kısımları, stadyumlar, spor salonları, eğlence parkları, sinemalar, tiyatrolar, gösteriler ve müzelere girebilmek için Kovid sertifikası sunmak gerekecek.

SERTİFİKA KİMLERE VERİLECEK?

"Yeşil pasaport" olarak da anılan Kovid sertifikası, en az bir doz aşı yaptıranlara, son altı ay içinde Kovid 19'a yakalanıp iyileşenlere ya da son iki gün içinde yapılmış test sonucu negatif olanlara verilecek.

İTALYAN BASINI NASIL YORUMLADI?

Başbakan Mario Draghi'nin geçen perşembe günü açıkladığı bu karar sonrası bir gün içinde ülke genelinde aşı randevularında hızlı bir artış görüldü. Bu durum İtalyan basınında "Draghi etkisi" diye nitelendi. Bugünkü ulusal ve yerel gazetelerin neredeyse tamamı bu habere baş sayfalarından, "Aşıya koşuş", "Aşılarda Draghi etkisi", "Aşı taleplerinde sıçrayış", "Yeşil pasaport etkisi" gibi başlıklarla yer verdi.

'AŞI YAPTIRMAMAYA ÇAĞIRMAK ÖLÜME ÇAĞIRMAKTIR'

Başbakan Draghi, Kovid sertifikası kararını açıkladığı basın toplantısında aşı karşıtı mesajlar veren siyasetçileri de eleştirmişti. Draghi, "İnsanları aşı yaptırmamaya çağırmak özünde ölüme çağırmak demektir. Aşı olmazsan hastalanıp ölürsün ya da başkalarının ölümüne sebep olursun" dedi.

AŞIRI SAĞCI LİDER DE YAPTIRDI

Daha önce 40 yaş altındakilerin aşı yaptırmasına gerek olmadığını savunan ve Kovid sertifikasına karşı çıkan aşırı sağcı lider Matteo Salvini de dün Kovid sertifikasıyla birlikte görüldüğü bir fotoğrafı sosyal medyada paylaştı. Salvini'nin bu paylaşımı İtalyan basınında "Draghi etkisi, Salvini aşı yaptırmaya gitti", "Draghi'nin çağrısı sonrası Salvini polemiklere son verdi ve yeşil pasaportlu fotoğrafını paylaştı" diye yorumlandı.

Öte yandan aşı ya da Kovid sertifikası zorunluluğuna karşıt olanların bugün birçok kentte protesto gösterileri düzenlemesi bekleniyor.

İtalya'da bugüne kadar 64 milyon dozun üzerinde aşı yapıldı. Aşı dozlarını tamamlayan kişilerin sayısı 29 milyonu geçti. Bu sayı, 12 yaş üstü nüfusun yüzde 55'ine denk geliyor.

KAPANMA KRİTERLERİ DE DEĞİŞİYOR

Ancak son haftalarda Delta varyantının da etkisiyle vaka sayılarının artması nedeniyle yeniden kapama tedbirlerine ihtiyaç duyulmasını önlemek için hükümet Kovid sertifikası şartı kararı aldı. Başbakan Draghi, "Tüm İtalyanları hemen aşı yaptırmaya çağırıyorum. Aşı yaptırılmazsa yeniden her şeyi kapamamız gerekebilir. Yeşil pasaport, ekonomik faaliyetleri açık tutabilmek için şart" dedi. "Delta varyantı korkutucu çünkü diğerlerine göre çok daha hızlı yayılıyor" diyen Draghi, öte yandan hastane doluluk oranlarının düşük seyrettiğini de vurguladı.

Ülkede vakalar artsa da hastane doluluk oranlarının aynı şekilde artmaması nedeniyle hükümet, kapama tedbirlerinin belirlenmesinde kullanılan kriterlerde değişiklik yapma kararı da aldı. Tedbirlerin sıkılaştırılması ya da gevşetilmesinde hastane ve yoğun bakım servislerinin doluluk oranları baz alınacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN