İtalya’nın ‘sorumluluğu paylaşma’ çağrısı yanıt buldu: AB yetkilisi göçmen akınına uğrayan Lampedusa’ya gidiyor

İtalya’nın ‘sorumluluğu paylaşma’ çağrısı yanıt buldu: AB yetkilisi göçmen akınına uğrayan Lampedusa’ya gidiyor

Küresel ölçekte kriz boyutuna ulaşan düzensiz göçmen sorununa ilişkin AB ülkelerine çağrı yapan İtalyan yetkililerin söylemleri yanıt buldu. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in İtalya lideri Meloni ile birlikte çok sayıda göçmenin botlarla ulaştığı Lampedusa Adası'nı ziyaret edecek.

Afrika'dan Avrupa'ya geçişlerde düzensiz göçmenlerin kullandığı Orta Akdeniz göç rotası üzerinde yer alan İtalya'nın Lampedusa Adası'na hafta başından bu yana 7 binden fazla düzensiz göçmenin ulaşması ve adadaki durumun kritikleşmesi, İtalya ve Avrupa'nın öncelikli gündem maddesi haline geldi.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin dün akşam sosyal medya hesabından paylaştığı video mesajında, von der Leyen'e Lampedusa'ya beraber gitme davetine Avrupa Birliği’nden (AB) yanıt geldi. AB Komisyonu Sözcüsü Eric Mamer, von der Leyen'in İtalya Başbakanı Meloni ile yarın Lampedusa'ya gideceğini belirtti.

İKİ SAATTE 10 TEKNE YAKLAŞTI

İtalyan ANSA ajansının haberine göre, adaya bugün iki saatten daha kısa sürede 10 göçmen teknesi daha yanaştı ve toplam 502 düzensiz göçmen daha geldi. Gelenlerin arasında Kamerun, Burkina Faso, Mali, Gine, Nijerya ve Senegal uyruklular bulunuyor. İtalyan Kızılhaçı (CRI), adada tahliye edilmeyi bekleyen halen 2 bin 500 göçmen olduğunu bildirdi.

İtalyan hükümeti, sivil deniz unsurlarıyla kademeli olarak adadaki göçmenleri, ülkenin diğer bölgelerine tahliye etmeyi sürdürüyor.

KOMŞU ÜLKELER SINIRLARINI KAPATIYOR

İtalya'nın Kuzey Afrika'ya en yakın kara parçası olan Lampedusa Adası, Orta Akdeniz'de düzensiz göç rotası üzerinde yer alması sebebiyle yılbaşından bu yana ciddi göç baskısı altında. Lampedusa Adası'na 13-14 Eylül tarihlerinde sadece 36 saatlik dönemde 6 binden fazla düzensiz göçmen gelmiş, ada belediyesi "acil durum" ilan etmişti.

Lampedusa'da göçmen yoğunluğu yaşandığı sırada Avusturya'nın İtalya sınırındaki kontrollerini sıklaştırdığı basına yansımış, Almanya ise İtalya'nın AB'nin Dublin Sözleşmesi çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle mültecileri gönüllü kabul etme anlaşmasını askıya aldığını duyurmuştu.

Fransa'nın da İtalya ile sınırındaki kontrolleri arttırdığı haberleri çıkmış ancak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptığı açıklamada, İtalya'nın yanında olmanın tüm AB'nin görevi olduğunu ve "Avrupa'nın sınırlarını daha iyi koruması gerektiğini" söylemişti.

İtalya İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkeye 1 Ocak-15 Eylül tarihlerinde denizi aşarak gelen düzensiz göçmenlerin sayısı 127 bin 207 oldu. Geçen yıl aynı dönemde bu sayı 66 bin 237 idi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN