Japonya Merkez Bankası politika faizini sabit tuttu

Japonya Merkez Bankası politika faizini sabit tuttu

Politika faizini yüzde eksi 0,1 düzeyinde koruyan Japonya Merkez Bankası, sınırsız devlet tahvili alımına devam edeceğini duyurdu. Buna göre, banka, politika faizini değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1'de bıraktı.

Japonya Merkez Bankası (BoJ), faizlerde ve para politikasında değişikliğe gitmezken, korona salgınına yönelik devreye alınan özel fon tedariki programının kademeli olarak kaldırılacağını duyurdu.

BoJ'un dün başlayan ve bugün sona eren para politikası toplantısında alınan kararlar açıklandı.

Buna göre, banka, politika faizini değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1'de bıraktı. Söz konusu kararı oy birliğiyle alan BoJ, sınırsız miktarda devlet tahvili ve yıllık 12 trilyon yen borsa yatırım fonları (ETF) ile yıllık 180 milyar yen Japon gayrimenkul yatırım fonları (J-REIT) alımına devam edeceğini bildirdi.

Banka ayrıca, Kovid-19 salgınına karşı finansmanı kolaylaştırmaya yönelik özel fon tedariki operasyonlarının kademeli olarak kaldırılmasına, bunun yerine kurumsal finansman ihtiyacını karşılama hedefiyle likidite operasyonunu genişletmeye karar verdi. AA'nın haberine göre, küresel çapta merkez bankalarının agresif bir şekilde sıkı para politikaları uyguladığı son dönemde BoJ'un emsallerinin aksine 'güvercin' tutumunu sürdürmesine gerekçe olarak, Kovid-19 salgınının ekonomiye devam eden etkisi ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle büyümede aşağı yönlü riskler gösterildi.

DOLAR/YEN PARİTESİ YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Karar metninde, yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşana kadar Getiri Eğrisi Kontrollü Parasal Genişleme politikasına devam edileceği belirtildi. Kararın ardından dolar/yen paritesi 145,4'e kadar çıkarak 24 yılın en yüksek seviyesini gördü. BoJ, daha önce dolar/yen paritesinin 145'i test etmesinin ardından doğrudan döviz müdahalesinin habercisi olan oran kontrolü yapmıştı. Bu durum olası bir müdahale gelebileceği endişeleri ile piyasaların tetikte olmasına neden olurken, halihazırda BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın faiz kararı sonrası yapacağı açıklamalar bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN