AB’nin dış politikasını 27 üye ülke adına koordine eden Kaja Kallas, Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi grup liderleriyle yapılan kapalı toplantıda, yükselen küresel gerilimler nedeniyle “içmeye başlamak için iyi bir zaman” olabileceğini ifade etti. Toplantıda bulunan iki kişiye göre Kallas, normalde çok alkol tüketmediğini, ancak dünya genelindeki olaylar karşısında bunun değişebileceğini söyledi.
Toplantıda, yeni yıl dileklerinin ardından küresel gelişmeler nedeniyle bunun “pek de mutlu bir yıl olmadığı” yönünde değerlendirmeler yapıldığı aktarıldı.
Kallas’ın bu yorumu, Danimarka ve Grönland dışişleri bakanlarının, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ve Dışişleri Bakanı Marco Rubio görüştüğü saatlerde geldi.
Avrupa’da Trump’ın Grönland’ı ilhak edebileceği endişeleri, İran’daki rejime karşı kitlesel protestolar, Ukrayna ve Gazze’de süren çatışmalar ile ABD’nin Venezuela’daki operasyonu; AB açısından jeopolitik meselesini en acil başlık haline getirdi.
