Karabağ'da göç hareketliliği: Her üç kişiden biri Ermenistan'a gitti

Karabağ'da göç hareketliliği: Her üç kişiden biri Ermenistan'a gitti

Azerbaycan hükümetinin Dağlık Karabağ'daki operasyonu sonrası kontrolü ele geçirmesiyle çok sayıda Ermenistan vatandaşı göç etmeye başladı. Şu ana kadar bölgede yaşayan Ermenilerin üçte biri kadar Ermenistan vatandaşı göç etti. 40 bini aşkın kişinin göçü sonrası Almanya, bölgeye bir an önce bağımsız uluslararası gözlemciler gönderilmesi çağrısı yaptı.

30 yıldır fiili olarak Ermeni güçlerinin kontrolü altında olan uluslararası alanda ise Azerbaycan toprağı olarak tanınan Dağlık Karabağ geçtiğimiz günlerde 200 Ermeni, 192 Azeri askerin yaşamını yitirdiği bir çatışmaya sahne oldu.

Çıkan savaş sonrası kontrol Azerbaycan'a geçerken yeni bir sayfa açılan Karabağ'da Azerbaycan hakimiyeti altında yaşamak istemeyen binlerce Ermeni, göç ediyor. Göç hareketliliği sonrası Ermenistan'a giden yollarda uzun araç kuyrukları olduğu gözlendi.

Maxar şirketinin yayınladığı uydu görüntülerinde, Hankendi'den ayrılıp Ermenistan'a gitmek isteyenlerin tercih ettiği Laçin koridorundaki uzun araç kuyrukları göze çarptı.

ON BİNLERCE KİŞİ GÖÇ ETTİ

Bu sabah itibarıyla Karabağ'dan göç edenlerin sayısı 40 bini aştı. Bu sayı Karabağ'da yaşayan Ermenilerin neredeyse üçte birine denk geliyor.

Azeri yetkililer, bölgeyi terk etmek isteyen Ermenilere sıkı bir kimlik kontrolünden sonra izin veriyor.

BBC'ye konuşan Malina adlı bir kadın, Azerbaycan operasyonu sırasında ailesiyle birlikte kilere saklandıklarını, ateşkesin ardındansa yerel yetkililerin herkese 'güvenlikleri için Ermenistan'a gitmelerini' söylediğini belirtti.

295e09c0-5d11-11ee-93e8-5d16174eb488.jpg

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Bakü yönetiminin hiç kimseyi Karabağ'dan ayrılmaya zorlamadığını söyledi. Alman yayın organı Deutsche Welle'ye konuşan Hacıyev, bölgeyi terk edenlerin kendi kararlarıyla yola çıktığını kaydetti.

ULUSLARARASI TEPKİLER

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e "sivillere koşulsuz güvenlik ve hareket özgürlüğü sağlanması ve Dağlık Karabağ'a gönderilen insanı yardımların engellenmemesi" çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de taraflara insan haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Almanya, bir an önce bölgeye bağımsız uluslararası gözlemciler gönderilmesi çağrısı yaptı.

Avrupa Parlamentosu Azerbaycan Özel Temsilcisi Zeljana Zovko, etnik Ermenilerin haklarına saygı duyulması çağrısını yineledi.

72db1920-5d12-11ee-ba14-0385650a0b66.jpg

Ateşkesten bu yana bölgeye sadece bir kez 70 tonluk bir insani yardımın girişine izin verildiği aktarılıyor. Azerbaycan un ve hijyen malzemelerinden oluşan 40 tonluk bir yardımın daha yolda olduğunu bildirdi. Bölgedeki Ermenilerin liderleriyse binlerce kişinin gıdaya erişimi olmadan barınaklarda, okul binalarında ya da açık alanlarda uyuduğunu söylüyor.

Azeri ve Ermeni heyetler dün Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Birliği tarafından desteklenen görüşmelerde bir araya geldi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de 5 Ekim'de İspanya'da bir araya gelmesi planlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN