Kasabada zehir isyanı

Kasabada zehir isyanı

ABD’nin Ohio eyaletinin Doğu Filistin kasabasında bir trenin raydan çıkması sonucu meydana gelen zehirli kimyasal sızıntı ülke tarihindeki en büyük çevre felaketlerinden biri olma tehdidini taşıyor. Felaketin sorumlusu firmanın kasabadaki toplantıya gelmemesi halkı isyan ettirdi. Binlerce hayvanın telef olduğu kasabada çok sayıda insanın hastalanması paniğe yol açtı.

Zehirli kimyasallar taşıyan trenin raydan çıkmasının ardından meydana gelen patlamalar sonucu bölgede yaşanan çevre felaketi, üzerinden günler geçmesine rağmen ABD’de tartışılmaya devam ediyor. Ohio eyaletinin Doğu Filistin kasabasındaki zehirli kimyasal sızıntı devam ederken halkın paniğe kapılmasını önlemek amacıyla düzenlenen bir toplantıya felaketin baş sorumlusu olan demiryolu firmasının katılmaması infiale yol açtı.

13 gün önce kimyasalları taşıyan treni raydan çıkarak büyük bir yangına neden olan Norfolk Southern demiryolu şirketinin temsilcileri, güvenliklerinden endişe duydukları için toplantıya katılmadıklarını açıkladı. Trenin raydan çıkmasının ardından, acil durum ekipleri patlama riski taşıyan beş vagondan kontrollü bir vinil klorür salınımı gerçekleştirdi.

Doğu Filistin kasabasının üzerinde kalın siyah dumanlar yükselirken, ancak hava kalitesini izleyen ekipler, halka güvence vermeye çalıştı. Yetkililerden gelen bu güvencelere rağmen, pek çok bölge sakini endişe içinde. Zira, kasabadaki derelerde binlerce ölü balık belirirken, insanlar tavuklarının aniden öldüğünü ve evcil hayvanlarının hastalandığını söylüyor. Kasaba sakini Jaime Cozza, “Sakladıkları bir şeyler var. Nasıl cevaplayacağınızı biliyorsanız, sorulardan geri adım atmazsınız. Şehrimizin içinden bomba geçmiş gibiydi.” dedi.

Kasabanın lisesinin spor salonunda toplanan kasaba sakinlerine seslenen Doğu Filistin Belediye Başkanı Trent Conaway, “Ben de aynı derecede hüsrana uğradım. Ben de sizin gibi . Cevap almaya çalışıyorum.” diye konuştu. Kazadan sonraki günlerde, bazı sakinler baş ağrısı ve mide bulantısı yaşadıklarını söylediler. Toplantıda bir kadın güvence veren uzmanlara, “Havada veya suda hiçbir şey yoksa insanlar neden hastalanıyor?” diye sordu. ABD Kongresinin üst kanadı Senato ve alt kanadı Temsilciler Meclisinden milletvekilleri, kazanın aydınlatılması için Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg’e çağrıda bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN